Šest istarskih vojarni traži budućnost

(Arhiva GI)
(Arhiva GI)

Na upravo objavljenoj internetskoj karti napuštenih vojnih objekata, nazvanoj  "Kome pri(o)padaju bivši vojni prostori", nalazi se i šest neperspektivnih vojnih prostora na području Istarske županije. Na karti su istaknuti pulski Muzil, Otok Sv. Katarina i For Bradamante, pazinski Dom JNA, objekt Barbariga I te Petrovo selo kod Umaga.

Na zemljovidu se može pronaći i komentirati ukupno 231 "neperspektivna" nekretnina Ministarstva obrane, a njima danas upravljaju Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), gradovi, općine ili samo ministarstvo.

Internetska karta Hrvatske s precizno su označenim lokacijama vojnih nekretnina, označenim crvenim i zelenim zastavicama, nalazi se na adresi http://vojnaimovina.milimap.com. Nastala je uz financijsku podršku Europske unije, u okviru projekta "Javni interes – nije na prodaju!", koji se provodi u sklopu programa IPA 2010 - Potpora naporima organizacija civilnog društva za praćenje i promicanje transparentnosti, učinkovitosti, odgovornosti i uključivosti javne uprave u borbi protiv korupcije.

Crvene zastavice označavaju vojne prostore koji nemaju točnu lokaciju ili fotografiju, a zelene zastavice su za nekretnine kojima su dodijeljene točne koordinate i fotografije. Od istarskih objekata, zelenim zastavicama i fotografijama prikazani su samo Muzil i Sv. Katarina. Internetska karta je interaktivna te se zainteresirani građani mogu javiti i odgovoriti na pitanje "Što želite napraviti na ovoj lokaciji?"

U sklopu projekta "Javni interes - nije na prodaju" proučavali su se procesi konverzija vojnih nekretnina koji su započeli samostalnošću Hrvatske. Posebno su odabrani primjeri konverzija u Puli - kompleks Muzil, Zagrebu - bivša Vojna bolnica Vlaška, Zadru - bivša vojarna "Stjepan Radić", te Visu - vojarne "Samogor".

Rezultati te četiri konverzije detaljno su opisani u publikaciji "Kome propadaju bivše vojne nekretnine? Iskustva prenamjene u Hrvatskoj" koja se može pronaći u javnim knjižnicama u tim gradovima, te u knjižnici Centra za mirovne studije u tiskanom izdanju. Dostupna je i za besplatan download na webu. U njoj se, u poglavlju "Muzil: Moja vizija, moji snovi" opširno donosi povijest istarskih vojarni, te opis procesa njihova povrata civilnom društvu što ga je napisao Kruno Kardov. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter