Šest inovatora iz Istre na sajmu Agro Arca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savez udruga inovatora Istarske županije i šest istarskih inovatora sprema se za put u Biograd na Moru gdje će se predstaviti na Agro Arci, 7. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji. Jedini je to sajam u regiji specijaliziran za predstavljanje inovacija iz ovih važnih gospodarskih grana, a okuplja sve segmente gospodarstva, od malih i srednjih proizvođača do akademske zajednice te nacionalnih i lokalnih institucija s ciljem razmjene ideja i uspostave suradnje.

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, od 9. do 11. svibnja na ovom će se jedinstvenom poljoprivrednom sajmu predstaviti više od 400 inovacija, novih proizvoda, ideja i tehnologija iz Hrvatske i drugih desetak zemalja, od susjednih BiH i Slovenije do Poljske, Mađarske, Švedske, Rusije, Iraka, Katara, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Sirije te Irana koji je zemlja partner ovogodišnje Agro Arce. Općina partner ove je godine Vižinada.

Pulski inovator Josip Modrušan na sajmu će predstaviti svoju napravu za bušenje polutki kolača, Damir Lukež i Vladimir Antolović iz Tinjana stalak za rezanje kobasica i kosnica, Morena Sinčić iz Pule predstavit će set zanimljivih suvenira i modnih dodataka - istarski fuži. Svoju inovaciju, uređaj za višerednu proizvodnju, oblikovanje, transport i rezanje ćevapčića, keksa i pljeskavica s automatiziranim upravljanjem predstavit će Rovinjac Klaudio Šturman, a uređaj za sustav kliničke aromaterapije Mijo Miljak i Bernard Čupić iz Vodnjana. Mijo Miljak na sajmu će predstaviti i svoje, ove godine višestruko nagrađivane Fitoaromine - osvježivače i dezodoranse.

Uz prodajno-izložbeni dio sajma, predviđena su i stručna predavanja i radionice o zaštiti intelektualnog vlasništva, značaju svjetske halal industrije te zadrugarstvu. Poseban program predavanja predviđen je za učenike osnovnih i srednjih škola s ciljem poticanja kreativnosti i inovativnosti među mladima, upoznavanja s osnovama inovativnog rada i zaštite inovacija te osnovama razvoja poduzetničkih ideja. (D. PALIBRK


Podijeli: Facebook Twiter