Šest hit-predstava na sedmom Zlatnom zubu

Dugovječne Stilske vježbe (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)
Dugovječne Stilske vježbe (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)

Od 1. do 9. ožujka kazališna dvorana Pučkog otvorenog učilišta u Poreču sedmu godinu zaredom postaje Talijin hram u kojem će igrati kazališne predstave poznatih hrvatskih kazališnih družina u sklopu festivala komedije i smijeha Zlatni zub. Najavile su to na današnjoj konferenciji za novinare Sanja Radetić Fatorić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, organizatora festivala i Katja Restović, voditeljica glazbeno-scenske djelatnosti u Učilištu i selektorica festivala.

- Ovo je trenutno jedini kazališni festival u Istri. Osluškivali smo želje publike i uspjeli dovesti predstave koje su trenutno hit u Hrvatskoj. Šest predstava rasporedili smo na deset dana, odnosno dva vikenda, kao bismo olakšali dolazak posjetiteljima. Lani je festival bio dobro posjećen i nadamo se da ćemo i ove godine privući publiku, rekla je Radetić Fatorić.

Festival se otvara u subotu 1. ožujka predstavom "Postdiplomsko obrazovanje" Binocular teatra, čiju režiju potpisuje Borna Armanini. Glavni je lik Vilim Matula koji na duhovit način progovara o trenutno najperspektivnijem zanimanju u Hrvatskoj - onom kriminalca. Dan kasnije na kazališne daske dolazi nova predstava glumačke družine Histrion "Partija remija" koja je nedavno doživjela premijeru. Režiju potpisuje Zlatko Sviben, a glavne uloge tumače Branka Cvitković, Žarko Potočnjak i Leonardo Krakić. U utorak 4. ožujka na programu je najdulje izvođena predstava na svijetu s istom glumačkom postavom jer će Pero Kvrgić i Lela Margitić ponovno oživjeti "Stilske vježbe" kazališta Planet Art.

U četvrtak 6. ožujka na programu je još jedna hit-predstava, "Njuške" teatra Exit u režiji Matka Raguža. Enes Vejzović, Filip Križan i Janko Rakoš pričaju priču o tome što zapravo psi razmišljaju. Petak 7. ožujka vrijeme je za novu predstavu teatra Moruzgva "Harem" za koju je, prema ideji Ivana Lea Lema, tekst napisala Ana Tonković Dolenčić. Glavne uloge tumače Petra Dugandžić, Nela Koscsis, Barbara Vicković i Ecija Ojdanić, a predstava prati sudbine žena od povijesnog trenutka raspada posljednjeg harema Otomanskog carstva do današnjih dana i različite ženske izolacije. Festival će 9. ožujka zaključiti "Amateri" predstava Knap kazališta za koju je tekst napisao Borivoj Radaković, a glavne uloge tumače Ranko Zidarić, Goran Grgić, Vilim Matula i Petra Dugandžić.

Nakon ove predstave bit dodijeljene nagrade Zlatni i Srebrni zub za dvije najbolje predstave festivala. Već tradicionalno publika glasa o uspješnosti predstava jačinom pljeska nakon svake koji se mjeri tzv. pljeskometrom. Dodjelu nagrada vodit će Boris Kosmač. (V. HABEREITER)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE. 


Podijeli: Facebook Twiter