Šest godina im u stan kapaju fekalije i voda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obitelj Rotar iz Ulice Sergijevaca 51 vec punih šest godina trpi  kapanje fekalija i vode sa stropa iz stana iznad ciji su vlasnici Dejan i Senka Kljaic. Mada smo o ovome problemu vec pisali, i to davne 2006., od tada se situacija nije mnogo promijenila - kapanje se jedno vrijeme primiri, vlasnica stana sanira štetu, sve prefarba, a onda opet pocne. Najprije na stropu u kupaonici, a zatim i u spavacoj sobi.

- Sumnjam da vlasnici stana to zapravo rade namjerno. A razlog je taj što jedina u zgradi nisam htjela potpisati da se u ulaznom hodniku, stepeništu i po vratima prodaju naocale, cipele, šlape, torbe, dresovi i sve što oni uz to prodaju. Nakon sastanka stanara pocelo nam je kapati sa stropa, voda i fekalije, navodi Aleksandra Rotar.

Uz rijeci da je njezino pravo kao gradanke potpisati ono što smatra dobrim za sebe i svoju obitelj, navodi da ono što ne smatra dobrim nece potpisati i nitko je na potpis ne smije prisiljavati. Napominje da se godinama obracala na brojne adrese za pomoc - od upravitelja Castruma, gradevinske i sanitarne inspekcije, vatrogasaca, pa cak je nekoliko puta nazvala i policiju. 

- Zovem policiju, svaki put dodu, vlasnici stana zatvore vodu, a onda sljedeci dan opet po starom. Vodoinstalater koji je tada mojim susjedima adaptirao stan postavio je, primjerice, cijevi za dovod i odvod kroz dimnjak te instalacije po medukatnoj konstrukciji. Iako imam rješenje u kojem piše da se to ne smije i da sve treba vratiti u prvobitno stanje, to nije ucinjeno. Štoviše, njega sada Castrum angažira da kvar popravi, ali ga doticni majstor i dalje ne popravlja.

I ovog sam puta, po savjetu policije, opet zvala gradevinsku inspekciju, ali su mi tamo razocarano rekli da se prema novom zakonu o legalizaciji gotovo sve legalizira, pa tako i te cijevi po medukatnim konstrukcijama koje su ilegalno i nepropisno postavljene, tvrdi Rotar uz pojašnjenje da je vlasnik stana iznad nje od jednog stambenog prostora navodno napravio cetiri garsonijere i u svakoj od njih kupaonicu te zato stan pušta na sve strane.

- U cemu je tocno problem u gornjem stanu, ne znam niti želim u to ulaziti, nastavlja Rotar i dodaje da je teško povjerovati da nijedna od institucija koje je zvala nema mehanizam kojim bi vlasnike stanova mogla natjerati da ne uništavaju tude stanove, ali i cijelu zgradu. Jer, zakljucuje, godine kapanja pocele su vec nagrizati i drvenu medukatnu konstrukciju pa bi cijela prica mogla imati i tragican epilog, na što su je upozorili i gradevinski strucnjaci. "Tek tada bi se mnogi mogli upitati tko je mogao što uciniti, a nije", zakljucuje nemocno Rotar.

I proteklih dana fleke su se i dalje širile, obavijestila nas je Rotar, a iz njih je, kaže, ponovo pocelo i kapati. Fleka se, dodala je, proširila i na kuhinjski prostor. Opet je o tome obavijestila i upravitelja zgrade i policiju, no kapanje vode nitko nije zaustavio. Pokušali smo doci i do izjave vlasnika spornog stana, no na dostupan nam broj telefona nitko se nije javljao.


Upravitelj tvrdi: Problem su narušeni susjedski odnosi
Kada smo prije šest godina kontaktirali upravitelja zgrade Castrum, tadašnja nam je direktorica navela da su problemi evidentni, no stanari iz stana iznad ne dopuštaju ulazak u svoj stan pa se kvarovi ne mogu niti otkloniti.

Drago Glumac, sadašnji direktor Castruma, u razgovoru nam je rekao da sve zna o problemu, da su njegovi djelatnici nebrojeno puta izašli na teren, pokušali sanirati kvarove, no kako je bit problema zapravo u narušenim medususjedskim odnosima.

- Što mi kao upravitelji možemo po tom pitanju uciniti? Gospoda tvrdi da im to susjed radi namjerno, ja to ne mogu ni dokazati ni opovrgnuti zato bi cijelu stvar bilo najmudrije prepustiti njima, da se probaju dogovoriti ili da stvar riješe sudskim putem.

Dogada li se nešto namjerno ili ne, ne mogu znati, no i meni je jasno da u cijeloj prici nešto ne štima i da je nemoguce da se više od 50 puta dogodi kvar koji rezultira poplavom i curenjem u stan ispod, naveo je Glumac.


Podijeli: Facebook Twiter