Šest glumica, šest vrhunskih izvedbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izuzmemo li predblagdanske "Ivicu i Maricu" iz zagrebacke Trešnje, nakon dužeg vremena u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula konacno je gostovala odlicna predstava. Rijec je o "Projektu 12/2", autorskom radu koji je nastao suradnjom vrhunskih mladih glumica: Ane Vilenice, Ivane Krizmanic, Csille Barath-Bastajic, Romine Vitasovic, Marije Tadic i Tanje Smoje te dramaturginje Olje Lozice i Slobodana Karajlovica.

Predstava, uprizorena na do posljednjeg mjesta ispunjenoj Maloj sceni INK-a, oduševila je glumackom vještinom, predanošcu i nevjerojatnom iskrenošcu. Šest je glumica u sat i pol dugoj izvedbi, koja prolazi u trenu, stvorilo neponovljiv energetski kazališni prasak igrajuci na praznoj sceni, bez kostima, scenografije i svjetlosnih efekata.

Ucinila je to svaka ponaosob duboko proživljenom glumackom igrom gradeci teatarsku ljepotu kroz suocavanje s vlastitom intimom, ali i istodobno beskrajno prirodno komunicirajuci s publikom. Glumice su jedna za drugom i jedna pored druge nizale monologe, svoje intimne price o kazalištu, unutarnjim stanjima, glumi, ljubavnim problemima, osobnim traumama, strahovima… I sve redom dodiruju glumacke vrhunce.

Csila Barath-Bastajic uvodi gledatelje u pricu, zaokupljena je kazalištem, pitanjem mjere i percepcije. Tanja Smoje objašnjava kako funkcionira njena nutrina sazdana od policijske postaje, vatrogasne i hitne, a svakome tko nije cuo ovu duboko intimnu pricu može biti žao. Ana Vilenica zaokupljena je brzinom koja upravlja životom mlade glumice.

Naša Romina Vitasovic u plesnom je transu. Poslije ce pred svojom publikom riješiti i svoju traumu iz djetinjstva koju vuce još iz OŠ Šijana. Ivana Krizmanic zaokupljena je prekidom ljubavne veze, a predocuje i cijelu glumacku disertaciju, preciznije vatromet smijeha. Marija Tadic bori se s viškom imaginacije.

Važno je istaknuti da je "Projekt 12/2" nastao u sklopu projekta koji je 2009. godine pokrenula Ellen Stewart iz njujorškog kazališta LaMaMa u suradnji sa ZKM-om. Produkcijsku podršku projektu pruža stvaralacka mreža Zebra.


Podijeli: Facebook Twiter