Šest ginekologa na 40 tisuća žena s Puljštine!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sustavu primarne zdravstvene zaštite u Istri najviše se osjeća manjak ginekologa i radiologa, uz naravno temeljnu struku - liječnike obiteljske medicine. Donekle će se kadrovska križaljka popuniti nakon specijalizacije na kojoj je trenutno desetero liječnika: na neke treba čekati do 2018. godine, ali se dvoje obiteljskih liječnika, jedan ginekolog za Pulu i dvoje internista za Labin, Rovinj i Pazin sa specijalizacije vraćaju već ovog ljeta, najkasnije do kraja godine.

Međutim, povratkom sa specijalizacije mlade ginekologinje u Pulu, u gradu se neće povećati broj ginekoloških ordinacija, budući da će ona samo zamijeniti umirovljenog dr. Mirka Dembića u dispanzeru na Verudi.

Na druga dva ginekologa, koji su na specijalizaciju upućeni tek lani, pacijentice u Umagu, Buzetu i Pazinu moći će računati tek od 2018. godine. Dakle, gužve u ginekološkim ordinacijama neće se smanjivati, štoviše. Dr. Ivančić upućuje nas na neizdržive normative koji su, prema najnovijoj odluci HZZO-a iz studenog prošle godine, još i povećani.

Na jednog ginekologa prosječni je standard 6.000 osiguranih osoba, minimalno tri tisuće, a maksimalno devet tisuća! Prije te odluke bilo je propisano najviše 7.500 žena na jedan ginekološki tim.

- I normativ od 6.000 žena je ogroman, to je teško i za pacijente i za ginekologe i medicinske sestre, time se spušta standard zdravstvene zaštite. S povećanim maksimalnim brojem pacijentica po timu nije moguće povećati broj ginekologa na području Pule. Prema podacima iz HZZO, na dan 31. siječnja ove godine grad Pula imao je 39.727 žena starijih od 15 godina, pa je šest timova unutar standarda, objašnjava dr. Ivančić.

Situacija je manje-više slična i u ostalim istarskim gradovima, a još je otežavaju javnozdravstvene kampanje koje organizira Ministarstvo zdravlja, poput recimo kampanje za borbu protiv raka grlića maternice. Kampanje su jako poželjna prevencija, koja ženama pruža mogućnost da dobiju uslugu više, ali to treba odraditi isti broj ginekologa, koji su i bez toga pretrpani poslom. (D. PALIBRK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter