Šest banaka pod istragom HNB-a zbog naplate opomena

Sjedište Hrvatske narodne banke u Zagrebu (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Sjedište Hrvatske narodne banke u Zagrebu (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Hrvatska narodna banka pokrenula je istragu protiv šest banaka zbog zloporabe vladajućeg položaja u naplati troškova opomena.

Tri banke su i dalje pod istragom, jedan postupak je okončan te se čeka odluka HNB-a, a PBZ i Hypo banka predložile su nagodbu, javlja Poslovni dnevnik .

Banke su se, kako izvješćuje taj portal, pod istragom našle zato što su koristile svoj položaj ne bi li korisnicima naplaćivale opomene zbog kašnjenja s plaćanjem rata kredita.

"Jedan postupak je okončan, u dva su banke samoinicijativno predložile mjere kojima će ukloniti uočene nedostatke (PBZ i Hypo banka) i time omogućiti okončanje postupka, dok se tri postupka još vode", tvrde iz HNB-a.

PBZ i Hypo banka predložile su da se klijentima koja je opomena naplaćena u određenom razdoblju novac vrati uz pripadajuće zatezne kamate.

Ne bi li se dokazalo postojanje vladajućeg položaja na tržištu, nužno je pokazati da se banka zbog svoje tržišne snage može ponašati u značajnoj mjeri neovisno o svojim stvarnim ili mogućim konkurentima. (NL)


Podijeli: Facebook Twiter