Šešira, ali i kapa nikada dosta

Kapice se nose u svim prilikama
Kapice se nose u svim prilikama

Tako je lijepo pokriti se ili sakriti se iza kape ili šešira. Kapa, ona vunena ima funkciju da nas štiti i grije, a šešir on je neka sasvim druga priča. To je neodoljiva stilska točka na "i", amblem društvenog statusa, neizostavna proteza šika, ponekad kruna optočena dijamantima moći, a ponekad samo produžetak na taštinu - ne postoji niti jedan modni asesoar koji je ostavio toliko snažan pečat na stranicama povijesti kao što je to učinilo njegovo veličanstvo - šešir.

U vojsci šeširi su govorili o nacionalnosti ili činu. U modnom svijetu oni pak odražavaju stil. Šešire obožavamo ljeti jer nas štite od sunca i izgledaju odlično uz većinu ljetnih kombinacija, a zimi ih volimo jer ne samo što nas štite već nas i izdvajaju iz mase. Šešir je odraz karaktera osobe, on je nešto što nas skriva, ali i daje i dozu tajanstvenosti kao primjerice Fedora šešir velikog oboda koji može nositi dama, mlada rokerica ili boho pomodarka, sve zavisi od boje.

Kao i uvijek francuski kačket, kao i francuska kapica ne izlaze iz mode i egzistira u svojoj stilskoj ambivalentnosti - nevinosti i otmjenosti. Retro kape kakve smo nosili u djetinjstvu doživjele su potpuni makeover, i nose se sa velikim krznenim čufovima u svim prilikama - od odlaska na posao do dočeka nove godine, trendesterice su lude za njima. Nostalgičan povratak u prošlost razigrali su i pleteni turbani koji su ove zime jako moderni.

Kakogod bilo šeširi, a sve više i kape imaju neku neobjašnjivu moć, poput krune koja ponosno stoji na vrhu glave, produžetka osobnosti, ekstenzije stila, objašnjenja nedorečenog, ili kako bi Philip Treacy, taj kralj šešira rekao: "Šešir je samo ono kako se radi njega osjećaš", a osjećaš se, blago rečeno - fantastično. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter