Šešir glavu čuva, posebno ljeti


Šešir glavu čuva. Zapravo, za stil je potrebno učiniti štošta, često i skinuti šešir, ali ga i vratiti na glavu, naravno, kada to naloži modni diktat. Ili nešto puno prozaičnije, poput sunca u zenitu. Ili kada poželite biti cool. Pisac ste, pjesnik, umjetnik? I u tom slučaju šešir nipošto ne smije s glave.

Bio klasičan ili ekstravagantan, poput onog što ga je uobičavala nositi lani preminula novinarka papiga-stila, legendarna Anna Piaggi, šešir je začin svakoga stila. Obožavaju ga pripadnice visokog društvenog sloja i kraljevskih obitelji: utrke konja u Engleskoj prilika su za pokazivanje onog najoriginalnijeg, najposebnijeg, najljupkijeg.        

Elsa Schiaparelli, najveća rivalka Coco Chanel, između dva svjetska rata kreirala je šešire nadrealnih formi, dakako, inspirirana djelima umjetnika toga doba, prije svega nadrealističkim, poput onih Salvadora Dalija. Na slikama katalonskog genijalca topili su se satovi, a na glave onodobnih fashionistica doletjele su Elsine ptice i cipele.

Životinjsko carstvo na glavi zapravo i ne predstavlja pretjeranu ekstravaganciju usporedimo li ga s djelima današnjih dizajnera. Tako je Sarah Burton za modnu kuću Alexander McQueen za ovogodišnju proljetno-ljetnu sezonu na glavu instalirala šešir-luster koji osvjetljava osobnost odabranice takvog modnog komada. Ove sezone vratio se i Boy George look, s vječnim crnim šeširićem naherenim na potiljku.

U ovoljetnim kolekcijama nisu nužno šeširi - dovoljno je reći - pokrivala. Ima tu širokih vrpci kojima možete skupiti kosu, koprena iz 1001 noći kojima se zaklanjate od svjetlosti (i pogleda), futurističke kape-kacige poput onih iz serijala "Ratovi zvijezda", pokrivala u bakica-retro štihu, džokej-kapice, ali i pravih instalacija - kukuljica i modifikacija čalmi iz nekih drugih galaksija.   

Kao i svakog ljeta, in je plaža-stil koji nije zahtjevan, dovoljan je lagani šešir širokog oboda (poželjan je slamnati) koji se može namještati ovisno o tome na koju se stranu svijeta otkotrljalo sunce.

Šešir kao stvar prestiža, stava ili svjetonazora? Sve to u sebi sažima legendarni ultralagani panama šešir, koji su voljeli nositi Gary Cooper, Churchill i Roosevelt. Vole ih i umjetnici i zvijezde šoubiznisa. Obožavao ih je, vratimo se u ove krajeve, i drug Tito, osobito dok je, pušeći kubanku, s drugom Fidelom vodio višesatne razgovore o književnosti. S panama šeširom na glavi, vječnim kao dijamant, ako ništa drugo, barem ćete se osjećati kao Tito, pardon, kao car. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter