Šešelju dvije godine zbog nepoštivanja suda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Haaški optuženik za ratne zlocine Vojislav Šešelj osuden je u cetvrtak na dvije godine zatvora zbog nepoštivanja suda, jer sa svoje internetske stranice nije uklonio povjerljive podatke iako je sud to tražio, priopcio je ICTY.

Šešelju, celniku srpske radikalne stranke, sudi se za ratne zlocine i zlocine protiv covjecnosti pocinjene od 1991. do 1994. protiv nesrpskog stanovništva u velikim dijelovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine. Povjerljivi podaci koje je Šešelj objavio na svojoj internetskoj stranici potjecu iz cetiriju njegovih knjiga i šest njegovih tajnih podnesaka sudu, a otkriveni su podaci o vecem broju zašticenih svjedoka koji su svjedocili protiv njega.

"Optuženi je mogao ukloniti spomenuti materijal sa svoje internetske stranice", zakljucilo je sudsko vijece. No Šešelj nije ispunio tu obvezu, iako je potvrdio primitak sudskoga zahtjeva da to ucini, kaže se u ICTY-jevu priopcenju. Sudsko je vijece spomenulo i da je Šešelj, u vezi sa sadržajem jedne od knjiga, otvoreno izjavio da ne kani poslušati sudsku zapovijed.

Ovo je bilo trece sudenje Šešelju zbog nepoštivanja suda. Na prvome je dobio 15, a na na drugome 18 mjeseci zatvora.


Podijeli: Facebook Twiter