Šešelj traži oslobadanje i novcanu odštetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Voda srpskih radikala Vojislav Šešelj, optužen za ratne zlocine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, zatražio je u ponedjeljak od Haaškog suda da ga oslobodi krivnje, tvrdeci da haaško tužiteljstvo nije dokazalo nijedan zlocin koji mu se stavlja na teret te je zatražio da mu se isplati odšteta zbog osmogodišnjeg pritvora.

"Podnosim zahtjev da donesete oslobadajucu presudu po svim tockama optužnice jer je vrlo jasno da nema nikakvih dokaza koji bi mogli poslužiti kao osnova za osudujucu presudu", rekao je na pocetku trodnevnog rocišta koje se održava na temelju pravila Haaškoga suda koje omogucava optuženom da, po završetku tužiteljskog dokaznog postupka, zatraži oslobadanje po jednoj ili više tocaka optužnice i obrazloži zašto smatra da ih tužitelji nisu dokazali.

Šešelj je zatražio i da mu se isplati odšteta za osmogodišnji bezrazložni pritvor i sve što je preživio u njemu, ukljucujuci i uskracivanje prava da se brani sam, narušeno zdravlje kao i za "prekinutu politicku karijeru dok je bila u usponu". Ponovio je da se protiv njega u Haagu vodi politicki proces da bi ga se eliminiralo sa srpske politicke scene.

"Cijeli srpski narod je s time odavno nacisto", tvrdi Šešelj.

Ocijenio je da mu je haaški proces omogucio da postane "historijska licnost" upitavši suce "što više da covjek u svom malom životu ocekuje?" Ustvrdio je da se optužnica temelji na lažnim optužbama, a svjedoke koji su ga teretili za govor mržnje i poticanje dobrovoljaca SRS-a odbacio je kao lažne. Tako je tvrdio da su svjedoci, koji su opisali kako potpiruje dobrovoljce SRS-a u studenome 1991. u Vukovaru i porucuje im da nijedan ustaša ne smije živ izaci iz Vukovara, potpuno izmislili dogadaj.


Podijeli: Facebook Twiter