Šešelj: Gdje god se okreneš - Hrvati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Voda srpskih radikala Vojislav Šešelj, optužen za ratne zlocine pocinjene u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, zatražio je u srijedu da ga Haaški sud oslobodi jer tvrdi da tužitelji nisu dokazali nijednu tocku optužnice i da mu Sud isplati odštetu od 10 milijuna eura zbog osmogodišnjeg pritvora najavljujuci da ce u slucaju "odugovlacenja s isplatom" svoj odštetni zahtjev uvecavati do iznosa od sto milijuna eura.

Šešelj je na kraju trodnevna rocišta koje je održano na temelju pravila Haaškoga suda koje omogucava optuženom da, po završetku tužiteljskog dokaznog postupka, zatraži oslobadanje po jednoj ili više tocaka optužnice i obrazloži zašto smatra da ih tužitelji nisu dokazali, najavio i da ce u New Yorku podici tužbu protiv UN-a, kao i pokrenuti gradanske parnice protiv pojedinih haaških sudaca i tužitelja.

"Svakako imate pravo da to ucinite a i ja sam sam razmišljao o takvoj mogucnosti", odgovorio mu je sudac Jean-Claude Antonetti koji je najavio da ce vijecu za donošenje odluke o Šešeljevu zahtjevu za odbacivanjem svih tocaka optužnice trebati izmedu nekoliko tjedana i mjeseci.

Antonetti je uputio Šešelja, koji je upozorio Vijece da duljina njegova pritvora prelazi sve medunarodne humanitarne norme, da ima pravo podnijeti zahtjev za privremenim puštanjem na slobodu, no Šešelj je odgovorio da bi državna jamstva mogao tražiti od voda Sjeverne Koreje, Venezuele, Libije ili Irana ali ne i od "prozapadnog izdajnickog režima" u Beogradu.

Šešelj je na trodnevnom rocištu tvrdio da tužitelji nisu dokazali nijednu tocku optužnice protiv njega, no tužiteljstvo je ponovno iznijelo pregled dokaza kojima potkrepljuju sve elemente Šešeljeve kaznene odgovornosti ukljucujuci i njegov znacajan doprinos kampanji etnickog cišcenja i progona Hrvata s podrucja istocne i zapadne Slavonije, hrvatskog i muslimanskog stanovništva iz BiH te progon Hrvata iz Vojvodine.

Tužitelji su podsjetili na svjedoke i dokaze koje su izveli, da su snage koje je regrutirao i slao Šešelj, cinile zlocine, a ponovno su prikazali dio njegovih huškackih govora kojima je poticao srpske dobrovoljacke postrojbe da haraju i cine zlocine u Hrvatskoj i BiH.

Šešelja se tereti da je, zajedno s drugim sudionicima zlocinackog pothvata predvodenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševicem, pokušao uspostaviti novu srpsku državu na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije kroz progon pod patronatom države, koji je ukljucivao ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljacku i uništavanje imovine.

Ideju "velike Srbije" sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima, a svojom je ekstremnom retorikom mobilizirao i poticao na progon Hrvata i muslimana ne samo sebi podredene stranacke dobrovoljacke oružane jedinice, nego i druge srpske snage.

Šešelj je na rocištu napao Haaški sud kao "antisrpski tribunal" koji se opredijelio od samih pocetaka pa zato nije optužio nijednog hrvatskog politicara a zaposlio je mnogobrojne Hrvate. "Gdje god se okreneš - Hrvati", zakljucio je Šešelj.


Podijeli: Facebook Twiter