Servirali caj za ozdravljenje zdravstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Porecu i Rovinju u cetvrtak su prosvjedovali lijecnici i medicinski radnici zbog spora s ministarstvom oko kompjutorskog programa koji koriste.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je 14. kolovoza lijecnicima obiteljske medicine koji u svom radu koriste informaticki sustav Lord Primus blokirao kartice za rad s pacijentima i korištenje zdravstvenog informacijskog sustava Cezih. Na taj je nacin iz sustava izbaceno oko 200 lijecnika i 350 tisuca pacijenta.

U 13 sati pred poreckim su Domom zdravlja prosvjedovali lijecnici i sestre iz svih 16 njegovih ordinacija, koje redom koriste Lord Primus, upozorivši da bi se prelazak na druga informaticka rješenja mogao negativno odraziti i na pacijente i na lijecnike jer se time dio podataka gubi.

U znak solidarnosti lijecnicima su se na polusatnom prosvjedu pridružili i stomatolozi, nekolicina kolega iz Labina te primarijus dr. Josip Krajcar.



I rovinjski su se lijecnici opce medicine u znak protesta okupili pred Domom zdravlja te simbolicno popili caj na kojem je pisalo "Ljekoviti caj za hrvatsko zdravstvo".

"Od 117 ordinacija opce medicine u Istri njih 55 se služi Lordom Primusom. On zadovoljava sve tehnicke uvjete koje nam je HZZO postavio, ali se od veljace 2009. traži da ga promijenimo. Glavni je razlog kažnjavanje Galibedina Galijaševica koji je izradio taj program, a sve zato što se pridružio koordinaciji hrvatske medicine i stao u našu obranu", kaže Vlado Bjelajac.

Lijecnici upozoravaju da su im izricito zabranili ikakav prosvjed, pa su barem simbolicki htjeli iskazati svoje nezadovoljstvo time, ali i cinjenicom da ih nisu ukljucili u stvaranje nove reforme zdravstva.


Podijeli: Facebook Twiter