Seruma ima, ali mu je istekao rok

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protuotrova za ubod opasnog pauka crne udovice u Istri nema, a vjerojatno ga ove godine ni nece biti, informacija je koju nam je potvrdila voditeljica epidemiološke službe na županijskom Zavodu za javno zdravstvo dr. Vlasta Skopljak. Istice da je i za njih svježa informacija koja je nedavno objavljena u medijima da je Imunološki zavod obustavio proizvodnju seruma, tako da još uvijek nisu razmišljali o njegovoj nabavci iz inozemstva.

Skopljak, medutim, naglašava da u zavodu imaju serum kojem je istekao rok trajanja koji bi se takoder mogao primijeniti, samo bi njegov efekt bio manje izražen i blaži, ali i to može biti jedno od rješenja. Na pitanje bi li se, bez obzira na zalihe seruma kojemu je istekao rok, moglo reci da u Istri nema protuotrova za ubod crne udovice Skopljak odgovara potvrdno.

Na pitanje treba li se kod ugriza crne udovice primijeniti protuotrov ili ima i nekih drugih nacina lijecenja, odgovara da se nekada, dok nije postojao serum, ugriz lijecio simptomatski, sredstvima protiv bolova, za umirenje ili alergije.

- Ugriz crne udovice je potencijalno opasan jedino za malu djecu i starije osobe koje i inace imaju oslabljeni imunološki odgovor. Za zdrave odrasle osobe ugriz nije smrtonosan, ali izaziva jake bolove, koji se lijekovima mogu ublažiti, a serum rješava problem puno brže, zakljucuje Skopljak.

Dr. Edi Terlevic, voditelj Odjela za infektologiju u pulskoj bolnici, kaže pak da seruma ima te da je on ispravan još šest mjeseci.

- Za ovu sezonu ce ga biti, a poslije cemo ga nabavljati iz inozemstva. To je sve pokriveno. Ne znam zašto se diže panika. Mi smo mirni, kaže Terlevic

Voditelj Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog Zavoda za javno zdravstvo Nediljko Landeka istice da ove godine ponovno možemo ocekivati puno crnih udovica na Vodnjanštini, dok ih na rtu Kamenjak ima jako malo u odnosu na lani.

Ove godine smo ih zabilježili i duž Istarskog ipsilona, sve do cvorišta Novigrad, što nikada nije bio slucaj. (B. ŽIŽOVIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter