Serija manjih potresa uznemirila Riječane

Valter Flego (M. ANGELINI)
Valter Flego (M. ANGELINI)

Riječko tlo danas se ujutro treslo tri puta, a serija potresa započela je još u noći s utorka na srijedu. No, kako navodi voditelj Seizmološke službe Hrvatske Ivo Allegretti, riječ je o seriji slabih potresa koji ne uzrokuju materijalne štete, ali izazivaju nelagodu kod građana.

- Najjači potres imao je magnitudu 3,1 prema Richteru. Epicentar tog umjerenog potresa bio je u blizini Begovog Razdolja, a u epicentralnom području osjetio se intenzitetom IV. stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Ne mogu kazati da je to jak potres, ali građani su ga osjetili i cijelo smo jutro primali informacije s opisima potresa, kaže Allegretti. 

Ljuljalo se tlo 

Slabije jačine bio je drugi po redu jučerašnji potres čiji je epicentar bio u Bakarskom zaljevu, za koji voditelj Seizmološke službe kaže da se radi o poznatom seizmički osjetljivom području.

- Kako će se dalje serija potresa odvijati, hoće li oslabjeti ili pojačati, ne može se predvidjeti. Međutim, podrhtavanje tla u serijama nije ništa neobično, a postoji i mogućnost da su potresi toliko slabog intenziteta da ih registriramo tek kao grmljavinu ili sličan zvučni efekt, objašnjava Allegretti.

Kraću seriju potresa riječko je područje osjetilo i u ponedjeljak, a poput jučerašnje najnovije serije potresa i više od deset potresa koji su početkom kolovoza dva dana ljuljali riječko tlo, imali su magnitudu ispod 4 stupnja po Richteru, a na temelju dosadašnjih opažanja i praćenja magnituda potresa hrvatski seizmolozi procjenjuju da se na riječkom području može očekivati maksimalna magnituda do 6,3 po Richteru. Riječko, uz zagrebačko i dubrovačko područje, seizmički se ubraja u najugroženije hrvatsko područje što se potresa tiče. 

Magnitude 3 do 4 

Prema mišljenju jednog od naših najpoznatijih stručnjaka za statiku i stabilnost konstrukcija s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, profesora emeritusa Mehmeda Čauševića, upravo je serija potresa koja se događa riječkom području blagodat.

- To je blagodat i dobra koincidencija, jer kroz seriju potresa ta se energija ne akumulira. Jučer smo imali tri potresa s magnitudama od 3 do 4 po Richteru, i da se kojim slučajem ta energija akumulirala u jedan potres, onda bi to bio jak potres. Definitivno je da mi sjedimo na epicentru, naglasio je Čaušević. (Ingrid ŠESTAN KUČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter