Serija istinskog intimizma Ane Božac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovog je vikenda u holu Spomen doma bez ceremonije otvaranja postavljena dvotjedna izložba mlade funtanjanske slikarice Ane Božac pod jednostavnim nazivom "Introspekcije".

Na izložbi kojom se otvara ovogodišnji kulturni program gradskog Puckog otvorenog ucilišta izloženo je 26 radova u kombiniranoj tehnici, medu kojima i dva diptiha.

Ovom se izložbom umjetnica na neki nacin vraca Pazinu u kojem je provela srednjoškolske dane da bi kasnije nastavila studij psihologije u Rijeci te postdiplomski studij art-terapije u Rimu, što je utjecalo na njezin osebujan izražajni stil.

"Tehnicki, po estetskom senzibilitetu i metodološkom pristupu, djela slikarice spadaju u sam vrh lokalne likovne produkcije koja se posljednjih godina pojavila na sceni posebno medu mladim autorima.

Slikarica, osim što je veoma uspješno svladala klasicne nacine rada s nadogradnjom planova i razlicitih tehnika, znalacki uklapa snažno strukturirane kompozicije prema efektnim koloristickim konstantama cija morfologija od teme arhitekture zalazi prema strukturi, reljefu, a u dijelu radova prema spacijalnim introspekcijama koje svojom simbolikom obuhvacaju svu raniju tematiku prožetu intimizmom" - tako u popratnoj brošuri opisuje autoricin rad povjesnicar umjetnosti Marino Baldini te dodaje:

"Ana Božac svoj virtualni svijet gradi na temeljima duhovnog iskustva poetikom koja je dio njezina autorskog rukopisa, a ne sastoji se samo od slikarstva. Zahvaljujuci poeziji, uz oblikovno istraživanje psihologija umjetnosti dopušta kroz ovu seriju govor o istinskom intimizmu".

Autorica je dosad izlagala na nekoliko samostalnih i tridesetak skupnih izložbi. Osim slikanjem, bavi se glumom, plesom, psihoterapijom i art-terapijom te izradom ogledala i namještaja, a trenutno nastavlja edukaciju za gestalt psihoterapeuta. Izložba se može pogledati do 4. veljace.


Podijeli: Facebook Twiter