Sergio Bernich postao commendatore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sergiu Bernichu, županijskom v.d. procelniku Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etnicke manjine, generalni konzul Republike Italije Fulvio Rustico urucio je odlikovanje Reda zvijezde talijanske solidarnosti koji je time postao Commendatore della Repubblica Italiana. Ovo priznanje koje na prijedlog konzula dodjeljuje talijanski predsjednik primaju osobe koje su izvan Italije pridonijele ocuvanju talijanske kulture, obicaja, jezika i identiteta.

- Pocašcen sam i ganut titulom koja mi je dodatan poticaj za daljnji rad. Uvijek sam predstavljalo Istru kao multikulturalnu i dvojezicnu regiju, a za svoj rad sam uvijek imao odriješene ruke i punu podršku župana, rekao je Bernich, bivši dožupan i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Istarske županije.

Talijanski konzul naglasio je da je Bernich uvijek znao braniti vrijednosti i prava nacionalnih manjina što nije bio lak posao.

- Bilo je prepreka, ali u Istri su se one prevladale. Italija je zahvalna Bernichu za sve što je prošlih godina ucinio na razvoju i njegovanju multikulturalnosti i dvojezicnosti na kojima se radilo dan po dan. Važno je da se tu ne radi o ispraznim rijecima vec se te dvije stvari uistinu žive. Sve su to važni temelji na kojima pociva i Europska unija, istaknuo je Rustico.

Dodjeli odlikovanja prisustvovao je i župan Ivan Jakovcic koji je pohvalio Bernichev angažman na promicanju multikulturalnosti Istre što je, kazao je, postala pobjednicka formula unatoc tome što nije bilo lako živjeti i promovirati te vrijednosti.


Podijeli: Facebook Twiter