"Sergiis in honorem" na pulskom Forumu

Vijećnici za suradnju s talijanskim regijama Veneto i Furlanija te austrijskom Koruškom (M. MIJOŠEK)
Vijećnici za suradnju s talijanskim regijama Veneto i Furlanija te austrijskom Koruškom (M. MIJOŠEK)

Sinoć su u lođi pulske Gradske vijećnice, otvorenjem izložbe pod nazivom "Sergiis in honorem", "Sergijevcima u čast", svečano započeli 16. Dani antike. Izložba je nastala kao rezultat suradnje između Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre, Tehničke škole Pula i Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda.

"Kruha i igara"

Inače, Dane antike organiziraju Turistička zajednica grada Pule, Arheološki muzej Istre te tvrtka Illustris travel. Muzej se uključio kroz Spectacvlu Gladijatoriju, odnosno gladijatorske igre koje uvijek izazivaju oduševljenje i ostavljaju poseban utisak na posjetitelje pa su posjetitelji i sinoć mogli pogledati njihov nastup.

U ime TZ-a Grada Pule prisutne je pozdravila Sanja Cinkopan Korotaj naglasivši da je prije 16 godina predstavom Felix započela manifestacija koja je do danas narasla u bogat prikaz antičke povijesti i oživljavanje ostavštine Grada Pule.

- Želimo pokazati kako je to nekada bilo i kako se tada živjelo. Programi su namijenjeni djeci i odraslima, da svi uživamo, a i nešto naučimo. U iduća tri dana oživjet ćemo antičku Pulu, kazala je Cinkopan Korotaj i zahvalila Gradu Puli što im je dao cijeli grad da organiziraju "kruha i igara".

Giulia Codacci Terlević iz AMI-ja govorila je o izložbi koja je rezultat proučavanja slavoluka Sergijevaca, važnog spomenika iz doba cara Augusta, jednog od najljepših i najstarijih antičkih slavoluka u svijetu.

Trodnevni festival

- Pula je imala čak dva rimska slavoluka, a ostaci jednog se čuvaju u Muzeju. Sve to govori o značaju grada u to antičko doba, rekla je Codacci Terlević i zaključila da je Pula na tri dana uronila u vrijeme Rimskog carstva. Festival je službeno otvorio dogradonačelnik Robert Cvek.

Za građane je još ranije tijekom dana na Forumu organizirana rimska tržnica, degustacija okusa na tragu antike, posjetitelji su mogli čuti priču o zanatima ili vidjeti antički aromatični vrt. Teatar Naranča i udruga Birikina nastavili su zabavljati publiku, a nakon otvaranja izložbe, program je nastavljen predstavom "Herkul" i "Parfem - povijest jednog ubojice".

Bogat program Dana antike nastavlja se i danas već u 8.30 sati te sutra od 9 sati na lokacijama Forum, Portarata, Park grada Graza, preko Giardina do Arene, na kojima će se predstaviti impresivan broj sudionika putem predstava, glazbe, edukativnih radionica, kulturnih tribina, tematskih izložba i gladijatorskih borbi. (S. Z. T.)




Podijeli: Facebook Twiter