"Šerbedžijin faks" postaje - besplatan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sveučilište u Rijeci od sljedeće akademske godine pokreće novi sveučilišni preddiplomski studij Gluma i mediji, a riječ je o studiju koji će na znanstveno-humanistički način pristupati fenomenima medija i umjetnosti.

Njegova će izvedba kroz šest semestara, odnosno tri godine, predstavljati kombinaciju teorijskog i praktičnog programa. Zapravo se radi o starom–novom studiju koji se do sada provodio na poslijediplomskoj razini kao studij Gluma, mediji, kultura, a pod kuloarskim nazivom "»Šerbedžijin studij".

S novom akademskom godinom studij prelazi na preddiplomsku razinu, a pojašnjavajući da je dopusnica za izvođenje novog preddiplomskog studija stigla nakon što su započeli upisi u ljetni rok, prorektorica za nastavu i studentska pitanja Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija ističe da prijave za upis traju do 29. kolovoza.

- Riječ je o studiju koji se prethodnih godina provodio kao poslijediplomski specijalistički studij i polaznici ga upravo završavaju. Od iduće akademske godine studij prelazi na preddiplomsku razinu, a nakon toga osigurat ćemo i diplomsku razinu studija, jer želimo stvoriti obrazovnu vertikalu. Glavna prednost prelaska na preddiplomsku razinu je činjenica da polaznici neće morati plaćati studij, što je bio slučaj s onim poslijediplomskim. Studij će se financirati iz državnog proračuna, što znači da će biti besplatan za polaznike, navodi prorektorica.

Dodala je da je jedna od specifičnosti studija njegova personalizacija, odnosno vezanost uz glumca Radu Šerbedžiju. Ističe i da se sveučilišni poslijediplomski specijalistički studij Gluma, mediji, kultura više neće izvoditi. Kao jedinstvenost studija ističe i primjena svjetski poznate kinesenzične metode Arthura Lessaca u pristupu rada na tijelu i glasu. Riječ je o metodi korištenja glasa i tijela kako bi se postigla sinestezija, fleksibilnost i melodičnost, a koja je primjenjiva na sve svjetske jezike.

Neki od najvećih svjetskih glumaca koriste upravo tu metodu u svom svakodnevnom radu, a kako će dio kolegija biti i na engleskom jeziku studenti će imati priliku pripremiti se i za međunarodno tržište rada.

Na natječaj za upis mogu se prijaviti pristupnici koji su završili četverogodišnju srednju školu i položili državnu maturu, a po okončanju natječaja održat će se audicija. Upisna kvota iznosi 10 mjesta za redoviti studij za državljane Hrvatske i EU-a te 4 upisna mjesta za strance. Završetkom studija polaznici će steći 180 ECTS bodova i stručni naziv prvostupnik glume i medija. Posjedovat će znanja i vještine teorijskih i praktičnih predmeta koje propisuje studijski program, a vladat će pojmovima usko vezanim uz specifično područje humanističkih i umjetničkih djelatnosti.

Njihove će kompetencije biti aktivno sudjelovanje u postojećim oblicima umjetničkog i medijskog djelovanja, u javnom i privatnom sektoru, poznavanje suvremenih trendova u medijima, kulturi i umjetnosti, osmišljavanje i kreiranje novih modela suradnje, umjetničkog i medijskog djelovanja te samostalno i odgovorno umjetničko djelovanje. (I. ŠESTAN KUČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter