Šerbedžiji uručena Nagrada "Fabijan Šovagović"

Rade Šerbedžija u Areni (M. ANGELINI)
Rade Šerbedžija u Areni (M. ANGELINI)

Nagrada "Fabijan Šovagović", koju Društvo filmskih redatelja dodjeljuje glumcima čije je djelo ostavilo trajan dojam u povijesti hrvatskog filma, ove je godine pripala Radi Šerbedžiji. On je nagradu primio sinoć u Areni, a na pozornici je pročitao listu svih glumaca i redatelja s kojima je surađivao i skoro nije uspio suzdržati suze. Publika u Areni je glumca nagradila srčanim aplauzom.

Danas je u Circolu održana i konferencija za novinare nagrade prije koje je prikazan videokolaž svih najboljih uloga Rade Šerbedžije kojeg je montirala Zrinka Matijević Velikan. Malobrojni novinari koji su ostali na toj zadnjoj konferenciji mogli su poslušati i što o velikom glumcu imaju za reći redatelji kao što su Rajko Grlić, Lukas Nola i Branko Ivanda.

O Nagradi "Fabijan Šovagović" odlučivao je žiri u sastavu: Antonio Nuić, Snježana Tribuson i Vinko Brešan. Nuić je napomenuo da je odluka bila jednoglasna te da je bio jako sretan što će ta velika nagrada pripasti glumcu s čijim je ulogama i sam odrastao. Šerbedžija se osvrnuo na videokolaž i kazao da mu je smiješno sebe vidjeti kao mladog.

- Ne skupljam svoje slike, filmove i CD-e - u mom stanu toga nema. Kada smo živjeli u Americi moja djeca nisu ni znala da sam imao bogatu karijeru i na ovim prostorima. Sada ću biti i malo polemičan i molim vas da me ne shvatite krivo, svi smo umorni od festivala, ali malo mi smeta da na ovoj dodjeli nije ostao skoro nitko. Nije da meni treba puno novinara kako bih se osjećao važan - važna je nagrada. Dodjeljuje ju najvažnija cehovska udruga naše branše i nosi ime po jednom od naših najvećih glumaca, a to su stvari prema kojima bi se trebali ponašati s poštovanjem. Ova nagrada trebala bi biti slavlje, zato predlažem upravi festivala da sljedeće godinu odluče ovu dodjelu organizirati ili za otvaranje ili za zatvaranje festivala, kazao je Šerbedžija. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter