Šerbedžiji portugalska počasna nagrada za karijeru

Rade Šerbedžija (D. ŠTIFANIĆ)
Rade Šerbedžija (D. ŠTIFANIĆ)

Na međunarodnom filmskom festivalu Festroia, koji je trajao od 21. do 30. rujna u Setubalu u Portugalu, ove godine posebno priznanje dobio je Rade Šerbedžija za ukupno ostvarenje u svojoj bogatoj karijeri. Nagradu Career Dolphin na svečanoj dodjeli u njegovo ime primili su Danilo, Lucija i Nina Šerbedžija, a Rade se zahvalio na počasti uživo putem video linka.

Već 28 godina za redom Festroia dodjeljuje nagrade za filmska ostvarenja, a u konkurenciji su filmovi iz država koje godišnje produciraju do 30 filmova. Ove je godine poseban program bio posvećen hrvatskoj kinematografiji.

Rade Šerbedžija diplomirao je 1969. godine na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb, a još u studentskim danima igrao je glavne uloge u kazališnim i filmskim produkcijama. Posebno ga pamtimo po izvanrednim ostvarenjima kao Peer Gynt, Don Juan, Georgij, Melkior, Oedipus, Hamlet, Leon i Richard III. Napisao je i objavio nekoliko knjiga o poeziji, izdao je devet albuma, režirao 12 drama te snimio više od 160 filmova.( B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter