Šerbedžije Brijunima donose novac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekipa Kazališta Ulysses napustila je Brijune. Svode se racuni, dojmovi stišavaju, a dojam je na kraju zasjenjen nedolaskom svjetski poznate glumacke zvijezde Angeline Jolie. Veliko ocekivanje rezultiralo je velikim razocaranjem, a u nekih je cak pobudilo sumnju je li ona uopce trebala doci ili je to samo bio marketinški trik.

Bio je to dogadaj koji je po kuloarima zakotrljao pricu o nekim starim kontroverzama vezanim uz Kazalište Ulysses - od onih da su to predstave za elitu na elitnom mjestu od kojih lokalna zajednica nema nikakve koristi, pa do onih da ekipa besplatno ljetuje na Brijunima na racun poreznih obveznika. No, je li to uistinu tako?

Od Marine Vujcic iz službe odnosa s javnošcu Kazališta Ulysses saznajemo da ih je ovogodišnja sezona koštala oko tri milijuna kuna, u cemu je Ministarstvo kulture sudjelovalo s 80.000 kuna, Istarska županija s 90.000 kuna, a sve ostalo pokriveno je od sponzorstava i prodaje ulaznica (oko 30 posto).

Ekipa Ulyssesa, koja broji oko 50 clanova koji se ovisno o predstavi izmjenjuju, smještena je na Velikom Brijunu u objektima koje NP ne koristi u komercijalne svrhe zbog derutnosti. To su hoteli Jurina i Franina, kuca Fažanka i vila Magnolija.

Prema ugovoru, Kazalište je smještaj platilo 350.000 kuna, cemu treba dodati i trošak vode, struje i telefona, pa se ukupni trošak popeo na oko 500.000 kuna. Uzmemo li u obzir cinjenicu da 50 kazalištaraca ovdje boravi oko 50 dana, dolazimo do racunice da ih dan na Brijunima košta oko 140 kuna po osobi, odnosno 200 kuna obracunamo li im troškove struje, vode i telefona.

- Boravak Kazališta na otoku za nas je profitabilan. Da te objekte nismo izdali njima, bili bi zatvoreni kao što su i inace zatvoreni, kaže Branko Lukic, voditelj službi promidžbe i prodaje te izletnickog turizma. Dodaje da je ekipa Ulyssesa ovdje u pravilu od 5. srpnja do 23. kolovoza.

- Kazalište uredno podmiruje svoje obveze, smještaj nam placaju unaprijed, a ostale troškove nakon primopredaje objekta kada odlaze. Njihovi gosti koji borave u našim komercijalnim hotelima placaju boravak i svi placaju boravišnu pristojbu.

- Cinjenica je da NP Brijuni od Kazališta Ulysses i u marketinškom smislu ima koristi. To se ne može poreci, a potvrduje to i slucaj s Angelinom Jolie bez obzira na krajnji ishod. Novinari i fotoreporteri okupirali su tih dana Fažanu i Brijune, rekao nam je Lukic, potvrdujuci da je covjek iz osiguranja Angeline Jolie bio u Fažani i rekao da uz ovakve uvjete ona nece doci.

- S Kazalištem imamo dobru suradnju vec 10 godina. Nama je marketinški izuzetno bitno da, uza sve ostalo što nudimo gostima, i predstave Ulyssesa imamo u ponudi, a važno nam je i da dio gostiju koji odgleda njihovu predstavu postaju naši stalni gosti te na taj nacin pune ovdašnje kapacitete, kaže Eduard Kolic, ravnatelj Nacionalnog parka. (S. BODLAJ IVAŠIC)

OVO JE DIO TEKSTA, A CIJELI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter