Sepsa u svijetu svaki dan uzme 36 života

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od tridesetak milijuna bolesnika koliko ih godišnje oboli od sepse, diljem svijeta umire između trećine i polovice bolesnika. Statistika kaže da svaki sat u svijetu od sepse umre 36 osoba, a prema ocjenama Svjetskog saveza za borbu protiv sepse (Global Sepsis Alliance) ovu rasprostranjenu bolest prati rastući trend.

O kolikoj smrtnosti je zapravo riječ, svjedoči i podatak da sepsa godišnje odnosi više života nego rak prostate i dojke te AIDS zajedno. Kako bi podigla svijest o ovom velikom javnozdravstvenom problemu danas je po prvi put obilježen Svjetski dan sepse pod motom "Zaustavite sepsu - spasite živote".

Deklaraciju Saveza za borbu protiv sepse čiji je cilj prevencijom i adekvatnim programima liječenja do 2020. smanjiti broj oboljelih za petinu podržala su stručna udruženja iz 69 zemalja svijeta među kojima je i Hrvatsko društvo za anesteziologiju i intenzivno liječenje.

Prema riječima predsjednika društva i zamjenika Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje u KBC-u Rijeka, doc. dr. Željka Župana, broj oboljelih od sepse unatrag samo jednog desetljeća drastično raste. (B. Č.)


Podijeli: Facebook Twiter