Sepomaia Viva: Žena u rimskom svijetu

Sa lanjskog festivala Sepomaia Viva izrada antičkih delicija (Arhiva)
Sa lanjskog festivala Sepomaia Viva izrada antičkih delicija (Arhiva)

Trinaesto izdanje umaškog međunarodnog sajma antike Sepomaia Viva odvijat će se u srijedu i četvrtak, 25. i 26. lipnja, ispred Pučkog otvorenog učilišta, na Trgu sv. Marina u starogradskoj jezgri i u Muzeju Grada Umaga.

U programu će sudjelovati šezdesetak sudionika, a partner manifestacije je Univerza na Primorskem iz Kopra - Inštitut za dedeščino Sredozemlja, te Arheološki park Simonov zaliv iz Izole.

Festival počinje u srijedu u 9.30 sati na trgu ispred Učilišta gdje će biti postavljen sajam tradicijskih proizvoda i obrta. Od 18.30 sati na Trgu sv. Martina održavat će se radionice eksperimentalne arheologije - izrade fresaka, keramike, košara, kamenoklesarstva,  odijevanja, tkanja i mozaika. U suradnji s Gospodarskom školom iz Buja održat će se i radionice antičkih frizura i kozmetike, te jela po antičkim recepturama.

Istovremeno u Muzeju u 20.30 sati bit će predstavljena izložba na temu Žena u rimskom svijetu autorica kustosica Branke Milošević i Biljane Petrović Markežić na kojoj će biti predstavljeni muzejski predmeti pronađeni na prostoru Umaga i Bujštine koji govore o ženama koje su na ovim prostorima živjele u doba antike.

U četvrtak u 20 sati na Trgu sv. Martina bit će predstavljene radionice koje se odvijaju u Arheološkom parku Simonov zaliv u Izoli, a održat će se i uprizorenje predstave "Insula Sepomaia u vrijeme antike" koju realizira Inštitut za dediščinu suradnji s Zajednicom Talijana, te osnovnom i srednjom školom iz Izole.

- Ovu smo godinu suradnje proglasili partnerskom, kako bi zajednički prekogranično promovirali naše aktivnosti, te približili javnosti stručno znanstveni rad na antičkim arheološkim lokalitetima maritimnih vila u Simonovu zalivu u Izoli, te na području današnjeg Katora do Sipra, antičkoj Sepomai u Umagu, kaže v. d. ravnateljice umaškog muzeja Biljana Bojić.

Ove godine festivalu će se po prvi put pridružiti Foto klub Umag koji u suradnji s Muzejom organizira foto natječaj Sepomaia Viva na kojem mogu sudjelovati svi amateri i profesionalni fotografi. Tema je sama manifestacija, a fotografi trebaju objektivom uhvatiti vlastiti doživljaj cijelog eveta. Odabrane fotografije bit će predstavljeni na izložbi u sklopu festivala iduće godine.Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture, Istarska županija i Grad Umag. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter