Sepomaia Viva: Gladijatorske borbe na umaškim ulicama

Antička scenografija vratila je Umag stoljećima unatrag (J. PREKALJ)
Antička scenografija vratila je Umag stoljećima unatrag (J. PREKALJ)

Antička kuhinja, gladijatorske borbe i radionice starih zanata okupirale su umaški sinoć Trg sv. Martina, ispred sjedišta Muzeja grada Umaga, organizatora ovogodišnjeg 12. festivala antike Sepomaia Viva, koji je na ulice povijesne jezgre donio dašak nekih davnih vremena, oživljenih kroz plesove, zvukove, borbe, mirise i okuse.

Kiša je program otvorenja prebacila s ponedjeljka na utorak, a početak su na Trgu slobode obilježile plesačice orijentalnih plesova iz folklorne udruge Gaia te neke od ovogodišnjih novina - krojačnica i radionica tkanja. I u antičko doba bilo je klaunova i žonglera kojima su se najviše veselili najmlađi, zaokupljeni potom rimskim pučkim igrama, poput preskakanja konopa. Na muzejskom trgovištu, pak, mogle su se razgledati izvorne antičke replike, suvenire i literatura iz hrvatskih muzeja.

Znatiželjni posjetitelji mogli su se u radionicama okušati u izradi keramike, antičkog nakita, mozaika, košara, fresaka ili pak u klesanju kamena, te vidjeti kako su izgledali gladijatori i legionari, koji su se zatim i borili u areni. Najviše gužve bilo je u gastro kutku Caupina apud Hilarem et Clovem, tj. oštariji kod Radovana i Vjeke koja je oživila antičke okuse u suradnji s Udrugom kuhara Istarske županije. Radovan Rajić je prema receptima iz Apicijeve kuharice pripremio štošta, kao na primjer sirne pogačice pečene na lovoru, dok je Dragica Lukin ponudila cijelu lepezu ukusnih slastica po originalnoj antičkoj recepturi.

A da sve to bude još vjernije, pomogla je bogata scenografija s antičkim motivima i detalji poput kopija kuhinjskog posuđa, edukativnih ploča s opisima Sepomaije, priča o načinu odijevanja u antici i što su to mozaici, te prigodna glazba.

Spomenimo da je otvorenje Sepomaije Vive, nakon pozdravnih govora v. d. ravnateljice muzeja Biljane Bojić i zamjenika pročelnika za društvene djelatnosti Slaviše Šmalca, obilježila inauguracija izložbe "Lovrečica - rezultati arheoloških istraživanja 2006.", tijekom kojih je pronađena rimska vila iz 1. stoljeća tik do mora, s gospodarsko-proizvodnim dijelom sastavljenim od cisterni i skladišnim prostorima te rezidencijalnim dijelom bogato ukrašenim mozaicima, freskama i dekorativnim kamenim oplatama. Autorice izložbe su arheologinje Branka Milošević i Biljana Petrović Markežić.

Sepomaia Viva ove je godine sufinancirana iz prekograničnog projekta AdriaMuse kojim se umaški muzej povezao s jedanaest muzejskih centara na Mediteranu. (Piše Tanja KOCIJANČIĆ; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter