Separatisti u SNP-u za "Škotsku Škotima"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Škotski premijer Alex Salmond pozvao je u subotu u Aberdeenu škotske birače s ljevice i žene, koje su posebno sumnjičave prema mogućnosti osamostaljenja Škotske, da prigrle njegovu još nedovoljno prihvaćenu viziju o pravednijoj "Škotskoj koja će biti u rukama Škota".

"Taj referendum se ne tiče jedne stranke ili premijera", "riječ je o tome da se budućnost Škotske stavi u škotske ruke", istaknuo je premijer pred tisuću pristaša okupljenih u toj naftnoj prijestolnici Europe na zadnjem kongresu Škotske nacionalne stranke (SNP) prije referenduma o samoodređenju 18. rujna. Salmond je obećao da će nadići političke podjele, u nazočnosti novinara iz svijeta, napose Baskije i Katalonije, rekavši da će novu vladu, ostvari li se neovisnost, predvoditi "SNP, laburisti ili koalicija".

Usto je najavio da će pregovori s Londonom, ako pobijede pristaše neovisnosti, početi "potkraj rujna".

Nakon regionalnih izbora 2011. SNP ima većinu od 65 mjesta u škotskom autonomnom parlamentu, laburisti imaju 38 a konzervativci 15. Zadnjih mjeseci pristaše ostanka Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu isticali su negativne posljedice odcjepljenja za Škote: gubitak funte, teškoće pa i nemogućnost ulaska u Europsku uniju, porast energetskih troškova, teškoće u promicanju viskija u svijetu i odlazak tvrtki iz zemlje.

Zadnje ankete pokazuju da je neodlučnih glasača oko 15 posto i da je pristaša neovisnosti nešto manje nego protivnika: 40 posto je 'za' samostalnu Škotsku a 45 posto 'protiv'. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter