Separatisti srušili dva ukrajinska helikoptera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Helikopteri ukrajinske vojske prestali su letjeti nad Slovjanskom na istoku Ukrajine i u gradu je nastalo zatišje nakon što je u petak rano ujutro Ukrajina pokrenula operaciju njegova vraćanja pod svoju kontrolu, a separatisti srušili dva helikoptera, javljaju ukrajinski i ruski mediji.

Kako je javio reporter agencije Itar-Tass iz Slovjanska, eksplozije i pucnjava više se ne čuju. Međutim, situacija je i dalje napeta nakon što su je u petak rano ujutro Ukrajina pokrenula operaciju preuzimanja kontrole nad gradom. Sukobi su se vodili u predgrađima Slovjanska, a navodno ima ozlijeđenih.

"Pucnjava je privremeno zaustavljena. Izgleda da se vojnici pregrupiraju", rekao je predstavnik proruskih separatista koji imaju kontrolu nad gradom.

Po njegovim riječima, u predgrađu ima srušenih zgrada nakon što je ukrajinska vojska napala iz zraka i s kopna.

Ruske agencije prenose riječi Vjačeslava Ponomarova, samozvanoga gradonačelnika Slovjanska, koji kaže da su srušena dva helikoptera te da je jedan pilot prebačen u bolnicu, a drugi je poginuo.

"Srušili smo dva helikoptera. Jedan je Mi-24, a drugi vjerojatno Mi-8. Jedan pilot je poginuo, a drugi je ozlijeđen i prebačen u središnju gradsku bolnicu."

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsenij Avakaov potvrdio je smrt jednog pilota i ranjavanje drugog.

Po ranijim izvješćima ruskih medija, grad i njegovih stotinu tisuća stanovnika opkolile su teško naoružane snage službenoga Kijeva.

Ukrajinski dužnosnici koji su sporo reagirali kad su pobunjenici zauzimali dijelove Donbasa, Donjeckog bazena, regije ugljena i čelika, početkom travnja pokrenuli su "protuterorističku" operaciju, ali dosad nisu išli na krupnije mjere.

Pobunjenici koji zahtijevaju da se 11. svibnja održi referendum o nezavisnosti za barem dvije istočne regije zauzeli su u velikim gradovima i manjim mjestima diljem Donbasa zgrade državne uprave, a lokalna im se policija najčešće nije suprotstavljala.

Službeni je Kijev priznao da nema nadzor nad policijom na istoku Ukrajine, što ondje dovodi u pitanje i mogućnost provođenja predsjedničkih izbora zakazanih za 25. svibnja, a kojima prijelazne ukrajinske vlasti žele završiti neurednu smjenu vlasti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter