Separatisti postavljaju barikade u istočnoj Ukrajini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proruski separatisti pojačali su barikade i pripremili zapaljive bombe u srijedu u zgradi službe državne sigurnosti, koju su zauzeli u gradu Luhansku na istoku Ukrajine, nakon što je vlada u Kijevu upozorila da bi mogla primijeniti silu kako bi uspostavila red.

Ta je zgrada jedna od njih nekoliko u istočnoj Ukrajini koje su zauzeli prosvjednici koji traže regionalne referendume o neovisnosti od Kijeva po uzoru na prošlomjesečni referendum na Krimu nakon čega se taj crnomorski poluotok pripojio Rusiji.

Glasnogovornik policije je demantirao izvješća da su prosvjednici uzeli taoce u Luhansku, a tu su informaciju zanijekali i prosvjednici.

Prosvjednici u Donjecku i dalje se nalaze u zgradi regionalnih vlasti, ali su vlasti okončale okupaciju u gradu Harkivu.

- Rješenje krize bit će pronađeno unutar idućih 48 sati, rekao je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov novinarima u Kijevu.

- Za one koji žele dijalog, predlažemo razgovore i političko rješenje. Manjina koja želi sukob dobit će snažan odgovor ukrajinskih vlasti, istaknuo je.

Glasnogovornik prosvjednika koji su zauzeli zgradu u Luhansku rekao je da je 50 ljudi tijekom noći napustilo zgradu i da se nastavljaju razgovori o rješavanju krize.

Proruski aktivisti nastavili su postavljati barikade od guma, drvenih sanduka i vreća pijeska. Nekoliko njih imalo je u rukama automatske puške.

- Oni koji su otišli nisu bili spremni ostati i boriti se, rekao je glasnogovornik i dodao da će se njegovi vojnici boriti dok se ne održi referendum o neovisnosti.

Ukrajinska vlada tvrdi da je zauzimanje zgrada dio ruskog plana za podjelu Ukrajine, što Moskva niječe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter