Seoski turizam se mora osloniti na domaceg gosta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Seoski se turizam u Hrvatskoj prije svega mora okrenuti privlacenju domacih gostiju, a nakon toga graditi svoju prepoznatljivost medu stranim turistima. Takoder je nužno odmah potrebno donijeti strategiju razvoja ruralnog turizma kako bi se znalo u kojem se smjeru treba razvijati na nacionalnom nivou, te umrežiti sve one koji se ovim oblikom turizma bave kako bi se mogli jace i ucinkovitije predstavljati na tržištu, dio je poruka odaslanih s 3. Medunarodnog kongresa o ruralnom turizmu «Ruralni turizam-pokretac održivog razvoja» koji je u Osijeku okupio više od 200 sudionika.

- Ruralni turizam u europskim zemljama privlaci vecinom domace goste ili goste iz susjednih zemalja. Zato mislim da bi se Hrvatska trebala snažno u razvoju tog oblika turizma osloniti na domace goste, a tek onda na strane turiste. Oni strani turisti koji trenutno dolaze u Hrvatsku da bi boravili u seoskim domacinstvima i da bi proveli svoj odmor na ruralnom podrucju su avanturisti. Još se ne dolazi ciljano. A glavni razlog je neinformiranost i slaba promocija, a da ne govorimo o tome kako nema informacija na stranim jezicima, kazao nam je glavni tajnik europske federacije seoskog turizma Eurogites Klaus Ehrlich.

- Najbitnije je da se najprije razviju destinacije jer samostalne inicijative nemaju šanse za uspjeh. Tek tada možete ici u inozemstvo. Što se tice kvalitete ponude seoskog turizma, tu je Hrvatska na razini europskih zemalja. Cinjenica je da strani gosti Hrvatsku još uvijek percipiraju kao plažu i more i trebate im pokazati da je Hrvatska više od mora. Trebate više suradivati, komercijalizirati vašu ponudu i stvarati proizvode koji ce gosti moci bukirati, bilo da je rijec o gostu iz Zagreba, Beca ili Kine. Sada kod vas još uvijek sve funkcionira na temelju usmene preporuke, porucio je Ehrlich.

Istakao je takoder da Hrvatska, odnosno njeni poduzetnici u seoskom turizmu moraju povuci cim više novaca iz Europske unije nakon ulaska u nju iako je fondova za razvoj turizma u biti malo jer Europa ne potice razvoj pojedinih nacionalnih turizama, vec europski turizam u cjelini. Kaže da se još uvijek ne zna koji ce fondovi biti na raspolaganju, ali da ce se kroz razne fondove za razvoj ruralnog podrucja moci povuci i novac za ruralni turizam, medu kojim istice fond EAFRD-CAP. (Izvještava Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter