Seoba žabica uzbunila mještane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obilne kiše ovih su dana u Valbandonu izazvale najezdu žaba o kojima su mještani još od jutra obavještavali Opcinu Fažana i županijski Zavod za javno zdravstvo. Najveci broj malenih žaba jucer smo vidjeli uz poznato "valbandonsko jezero" - Velu valu, a mnoge skakucu po ulicama pa stradavaju pod kotacima automobila.

Kako nam je rekao voditelj Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nediljko Landeka, žabe nisu u domeni javnozdravstvenih mjera, no ne smije ih se uništavati ni ubijati jer su sve žabe koje žive kod nas na listi ugroženih i zašticenih vrsta. Buduci da ih nije vidio, nije mogao precizirati o kojoj se vrsti radi, no rekao je da je ta pojava uobicajena za proljetne dane.

"Moguce je da se radi o proljetnim migracijama žaba buduci da se one svake godine sele iz vlažnih staništa, gdje se mrijeste i odlažu ikru, te se potom vracaju u prirodu. Treba im dopustiti da odrade svoj migracijski put", kaže Landeka.

Naveo je da kišno vrijeme pogoduje njihovoj migraciji buduci da dišu kroz kožu pa im vlaga odgovara i u takvim vremenskim prilikama se mogu cešce vidjeti. Ako ljudi, primjerice, gradnjom prometnica presijeku njihovu rutu, može doci do masovnijeg stradavanja žaba.

Istaknuo je takoder da je njihova migracija ucestala pojava u cijeloj Hrvatskoj te cesto prelaze prometnice koje zaustavljaju njihov prirodni put. Prije nekoliko godina na Istarskom ipsilonu, nedaleko od cvora Medaki, žabe su, primjerice, prelazile cestu. Smeda krastaca, koja tamo obitava, može prijeci i pet kilometara od lokve do svog staništa.

Stoga su duž Ipsilona napravljene gušce mreže tamo gdje prelaze prometnicu i usmjerava ih se na put ispod kolnika, rekao je Landeka. Prije nekoliko godina, dodao je, kod Koprivnice je stotine žaba stradavalo uz kriticne tocke na prometnici pa su uz ceste postavljene mreže, a tamo ih cesto skupljaju djeca koja ih potom vracaju u njihova staništa.


Podijeli: Facebook Twiter