Seniori kao gosti izvan glavne sezone

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Turistička zajednica Središnje Istre ušla je u testnu fazu SORT projekta (Seniors on Reciprocal Tourism-Seniori u recipročnom turizmu). "Radi se multilateralnom projektu financiranom u okviru COSME programa, koji obuhvaća osam partnera iz zemalja jugoistočne Europe. Predviđeno trajanje projekta čije je provedba započela u ožujku 2016. je 18 mjeseci", kaže Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre. Ukupna vrijednost projekta je 228.091 eura, a udio sufinanciranja od strane EU iznosi 75 posto.

Turisti i volonteri

Misao vodilja projekta je, kaže Kantaruti, osmisliti, isprobati, evaluirati, dokumentirati, proširiti i valorizirati nove turističke pakete i usluge namijenjene osobama starijim od 55 godina, a glavni cilj je potaknuti veću mobilnost seniora, usmjerenu na lokalne sredine projektnih partnera u kojima će seniori biti u ulozi turista, ali i ulozi volontera. Seniori će tako imati priliku svoja znanja i vještine, profesionalne ili hobističke podijeliti sa zainteresiranima u sredinama u koje putuju, primjerice sa studentima, mladima, ženama, osobama s posebnim potrebama i slično. Partneri domaćini pojedinih projektnih aktivnosti, prilikom boravka na vlastitom području organizirat će im i turističke sadržaje primijenjene njihovoj dobi i sklonostima. Na taj će se način kreirati novi oblik turizma koji će uključivati obostrano davanje i primanje. Projektni partneri projekt će uklopiti u svoje redovite aktivnosti, pa se kao dugoročni rezultat očekuje porast putovanja seniora, ali i produljenje turističke sezone.

U sklopu projekta partneri će raditi na kreiranju lokalnih programa ugošćavanja seniora iz drugih sredina i prezentirati ih ostalim projektnim partnerima, testirat će navedene programe u praksi kroz organizaciju testnih putovanja, nakon čega će na sastancima evaluirati i usporediti rezultate. Na koncu će partneri zajednički kreirati tiskani vodič u kojem će opisati cjelokupni projekt. Na taj će se način ovaj turistički model proširiti na regionalnoj razini u regijama partnera, te promovirati i na nacionalnim turističkim sajmovima.

Svaki projektni partner formirao je svoj lokalni radni tim sastavljen od stručnjaka raznih profila, uključujući i predstavnike seniora. Njihov je zadatak bio osmisliti desetodnevne vansezonske turističke aranžmane za grupe od deset seniora, te istražiti i predložiti mogućnosti volonterskih aktivnosti u svom kraju. "Kao primatelji volonterskih aktivnosti do sada su nam se prijavili Društvo likovnih stvaratelja u Pazinu, Dom za odrasle osobe Motovun, TZ središnje Istre i udruga Happy end iz Pazina, a rado ćemo uključiti ostale organizacije i udruge, pa ih još jednom pozivamo da nas kontaktiraju", kaže Kantaruti.

Razmjena koncem rujna

U svakoj zemlji partnera realizirat će se pilot paketi za četiri osobe starije od 55 u trajanju od šest dana. Tako koncem rujna u Pazin stižu četiri seniora iz Pečuha u Mađarskoj, a četvoro seniora iz Istre, od trećeg do osmog listopada, putuje u Drobetu – Turnu Severin u Rumunjskoj. Stoga, kaže Kantaruti, Turistička zajednica središnje Istre poziva osobe starije od 55 godina s područja Istre koje žele volontirati i putovati, da do petka ispune kratku anketu objavljenu na stranicama SORT projekta: www.central-istria.com/hr/sort. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter