Sendvic kao uravnotežen obrok

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedostatak mogucnosti za kvalitetnim obrokom na poslu jedan je od uzroka debljanja.
Duge radne sate povremeno treba prekinuti da bismo napunili želudac i suzbili glad. Cime? Odgovora ima bezbroj - od dobro uredenih internih restorana za zaposlene do klasicnoga kruha i slanine. Gdje nema restorana, prisiljeni smo snaci se sami, a to precesto znaci kupiti pecivo ili kruh, te dodati neki suhomesnati proizvod. Nažalost, na sve su lošijem glasu, osim ako nisu domaci. No, upravo te prave domace kobasice cesto su još masnije od kupovnih, koje sadrže deset do 50 posto masnoce, te organizmu daju previše kalorija.



Zato je bolje pripremiti sendvic kod kuce nego kupiti vec gotov ako je sveden na siromašnu formulu: mnogo kruha i ploškica kobasice. I sendvic može biti uravnotežen i ukusan obrok ako izmedu dvije kriške integralnog kruha ili dvije polovice integralnog peciva potrpate raznolik sadržaj, po istom nacelu po kojem sastavljate jelovnik: malo suhomesnatih proizvoda (npr. pileca ili pureca prsa s malo masnoca), povrce (zelenu salatu nasjeckajte!) i sir. Ako obavljate težak fizicki posao, dodajte majoneze, u protivnom radije preskocite taj sastojak.

Meso možete zamijeniti jajima - tvrdo kuhanim ili isprženom kajganom (s dodacima zacinskog bilja ili sitno nasjeckane slanine ili luka). Mijenjanjem i kombiniranjem sastojaka sendvici vam nikad nece dosaditi, tim više što imate velik izbor kruha i peciva.

Suhocu sendvica ublažite dodavanjem povrca u sam sendvic, te jogurta, kiselog mlijeka ili kefira kao dodatka. Za nošenje na posao pogodno je i voce.



Na poslu se uglavnom satima ništa ne jede nego se ispijaju kave. Pokušajte se dakle riješiti loših navika pa propisno doruckujte (vecinu sastojka možete vecer unaprijed pripremiti na kuhinjskom stolu), a duge sate posla nemojte provoditi gladni.

Evo nekoliko ideja za sendvice:


2 šnite integralnog kruha, preprženog u tosteru
2 šnite dimljenih purecih prsa
2 lista zelene salate
1 šnita sira s malo masnoca
1/2 narezanog avokada

Prepržite u tosteru 2 šnite integralnog kruha, nasjeckajte zelenu salatu te napunite sendvic svim sastojcima.
Nutritivne vrijednosti: 416 kalorija, 22 g proteina, 41 g ugljikohidrata, 22 g masnoca (od toga 5 g zasicenih masnoca), 11 g vlakana

1/4 šalice nasjeckanog kupusa
1 žlica mrvljenog feta sira
1 žlica lagane majoneze
2 šnite raženog kruha
2 šnite pilecih prsa s malo masnoca
1 šnita laganog ementalera

Pomiješajte u zdjeli kupus, feta sir i majonezu. Smjesu namažite na kruh, dodajte pileca prsa i šnitu sira.
Nutritivne vrijednosti: 335 kalorija, 23 g proteina, 42 g ugljikohidrata, 9 g masnoca (od toga 3 g zasicenih masnoca), 5 g vlakana.


Podijeli: Facebook Twiter