Senat razriješio Previšića dužnosti dekana FF-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Senat Sveučilišta u Zagrebu razriješio je u ponedjeljak prof. dr. Vlatka Previšića dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta (FF) u Zagrebu i za obnašatelja dužnosti dekana toga fakulteta imenovao povjesničara prof. dr. Željka Holjevca, dosadašnjega prodekana za organizaciju i razvoj i ovlastio ga da osigura nesmetan početak nove akademske godine.

 Senat zagrebačkoga Sveučilišta time je s 55 glasova za, tri glasa protiv i uz četiri suzdržana glasa potvrdio Odluku rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damira Borasa od 3. listopada ove godine o suspenziji prof. dr. Vlatka Previšića, te je on razriješen dužnosti dekana FF-a zagrebačkoga Sveučilišta, priopćio je nakon sjednice Senata Ured za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta.

Podsjeća se da je rektor Boras kao ključni razlog suspenzije profesora Previšića naveo njegovu dob jer, prema mišljenju mjerodavnoga ministarstva - Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Previšić nakon navršene 71. godine života više ne može obnašati dužnost dekana.

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta također je istaknuo kako je riječ o profesoru zavidne znanstvene karijere, te da je profesor Previšić ostavio značajan trag u djelovanju i razvoju Filozofskoga fakulteta.

Senat je, sa 60 glasova za i uz dva suzdržana glasa, prihvatio rektorov prijedlog da se za obnašatelja dužnosti dekana FF-a imenuje izvanredni profesor Željko Holjevac, dosadašnji prodekan za organizaciju i razvoj. Obnašatelja dužnosti dekana Senat je ovlastio da osigura nesmetan početak nove akademske godine, te redovito održavanje nastave i svih djelatnosti FF-a.

Kako se navodi, Senat je također zaključio da u sljedećem razdoblju, obnašatelj dužnosti dekana mora osigurati provedbu izbora za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta, a potom konstituiranje i rad Fakultetskoga vijeća te izbor novoga dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Budući da su razrješenjem prof. dr. Vlatka Previšića s dužnosti razriješeni i dosadašnji prodekani Filozofskoga fakulteta Senat je, stoji u priopćenju, na sjednici u ponedjeljak potvrdio imenovanje pet obnašatelja dužnosti prodekana FF-a.

U skladu s odlukom Senata, obnašateljima dužnosti prodekana imenovani su - za poslovanje doc. dr.  Domagoj Tončinić, za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje izv. prof. dr. Ivana Franić, prodekana za znanost i međunarodnu suradnju doc. dr.  Tin Turković, za studente doc. dr. Marko Alerić, a za organizaciju i razvoj doc. dr. Ivan Markić. Senat je imenovanje obnašatelja prodekanskih dužnosti prihvatio jednoglasno.

Senat Sveučilišta u Zagrebu i rektor Damir Boras na sjednici su istaknuli da od svih članova akademske zajednice, zaposlenika i studenata očekuju poštovanje sveučilišnih institucija, Statuta i zakona, te su ih pozvali da u svome radu na Sveučilištu djeluju kroz institucije sustava i da se suzdrže od izvaninstitucijskoga djelovanja, uz ostvarivanje međusobnoga konstruktivnog i akademskog dijaloga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter