Senat će javno glasati o mandatu Berlusconija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sredinom studenog zastupnici gornjeg doma talijanskog parlamenta će se javnim glasanjem izjasniti za ili protiv dvogodišnjeg ukidanja zastupničkog mandata zastupniku - senatoru Silviju Berlusconiju.

Posebna komisija senata je minimalnom većinom (sedam za i šest protiv) donijela odluku o javnom glasanju u trenutku kada je cijela Berlusconijeva koalicija desnog centra pokušala na sve načine očuvati pravilo tajnog glasanja. Javno glasanje znači da će se svaki senator ponaosob, pred TV kamerama, morati izjasniti glede političke budućnosti lidera desnice Silvija Berlusconija.

Tajno je glasanje nudilo Berlusconijevim zaštitnicima mogućnost dodatnog manevriranja unutar gornjeg doma kako bi prikupili većinu za stopiranje sudske pravomoćne presude kojom je Berlusconi zbog krivičnog djela utaje poreza osuđen na tri četiri godine zatvora i na dvogodišnju zabranu obnašanja javnih funkcija. Po talijanskom zakonu parlament ima mugućnost glasati suprotno sudskoj presudi kada su u pitanju zastupnici dvaju domova.

U biti u šezdesetogodišnjem radu demokratski izabranog parlamenta dosad nitko nije osuđen na oduzimanje zastupničkih prava a slučajeva zastupnika koji su se ogriješili na krivični zakon ima napretek.

Danas je Berlusconi pred sam početak rada komisije pokušao zatražiti intervenciju vlade no, premjer Enrico Letta je kratko odgovorio da se rad vlade ne može baviti osobnim sudskim problemima pojedinaca. Kako sada stvari stoje sredinom mjeseca gornji dom će najvjerojatnije izglasati odluku kojom će se Berlusconiju zabraniti ulazak u parlament. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter