Senad Šuškic: Sve zatvaram i prodajem!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Sve cu zatvoriti, otpustiti radnike i prodati. Totalno sam razocaran. Trideset godina sam obrtnik, a nikada nije bilo tako loše kao danas", kaže Senad Šuškic, vlasnik i direktor Metalca.

Njegov obrt, a odnedavno poduzece u industrijskoj zoni u Galižani, u cetiri proizvodne hale upošljava pedesetak ljudi. Prije dvije godine bilo ih je stotinu. Tada je dobio nagradu Zlatne ruke Hrvatske obrtnicke komore.

Danas s pravom kivan na vlast u Vodnjanu, Puli i Županiji te na Poreznu upravu diže ruke od svega. Nakon infarkta i moždanog udara izgubio je ne samo zdravlje, nego i volju da se i dalje bori s vjetrenjacama.

Propao mu posao od 7 milijuna eura

"Imao sam ugovoren posao s Nijemcima za gradnju vjetroelektrana u vrijednosti vecoj od sedam milijuna eura. Bilo je dogovoreno da izgradim halu od 4.000 cetvornih metara, a oni bi uložili u mašine vrijedne tri milijuna eura.

Prije pet godina dao sam zahtjev za lokacijsku dozvolu i još ništa. U meduvremenu posao je naravno propao jer nisam uspio dobiti papire", kaže Šuškic. Umjesto da danas ulaže milijune u novi posao, sve ce zatvoriti.

Zahtjev za lokacijsku prvo je poslao u državni ured u Pulu, zatim je izdavanje dozvola prešlo na gradove i opcine pa je njegov zahtjev poslan Vodnjanu, nakon toga opet u Pulu pa onda - za ne vjerovati! - nazad u Vodnjan. Uredi i odjeli slali su njegov zahtjev jedni drugima, u meduvremenu gubili dio dokumentacije, ali niti jedan nije izdao lokacijsku dozvolu za halu u industrijskoj zoni u Galižani.

"Svakih nekoliko mjeseci jave mi da im nedostaje neki papir", prepricava nam Šuškic svoja gorka iskustva. Slao je požurnice županu, gradonacelnicima Pule i Vodnjana, tražio razgovor s njima… Kada je došao do župana, kaže, ovaj nije ni vidio njegovo pismo i poslao ga - dožupanu.

"Prvi sam, još 1993., došao u zonu sumraka (tako naziva industrijsku zonu u Galižani, op. a.). Godinama sam radio bez vode i struje, tek je lani asfaltirana cesta. Zapošljavao sam skoro stotinu ljudi, punio proracun, ali gradonacelnik Vodnjana i župan nikad nisu bili kod nas. Njih zanimaju sajmovi, prezentacije, samo se busaju u prsa, a mi koji proizvodimo uopce ih ne zanimamo. Pitali su me prijatelji zašto nisam podmazao za gradevinsku dozvolu, ali ne dam ni kune", kategorican je Šuškic.

"Dok Rockwool oslobadaju od komunalne naknade, u mom slucaju ne odraduju niti ono što im je posao. Prodali su mi gradevinsko zemljište koje nije njihovo i još me tužili što kasnim sa zadnjom ratom", dodaje.

Naime, Grad Vodnjan mu je 2005. prodao gradevinsku parcelu za obiteljsku kucu koja je bila zapravo uknjižena na Grad Pulu. Dvije godine nakon što je predao zahtjev za gradevinsku dozvolu iz pulskog je ureda dobio odgovor da je ugovor o kupovini nevažeci jer je vlasnik parcele Grad Pula. Naknadno se Vodnjan upisao u vlasništvo, ali Šuškic još uvijek nema dozvolu za gradnju obiteljske kuce za sinove.

Svakih nekoliko mjeseci - blokada

Ono što ga posebno boli odnos je Porezne uprave prema njegovoj imovini i obrtu. Svakih nekoliko mjeseci blokiraju mu racun i stave hipoteku na svu imovinu - kucu, gradevinske parcele... Zbog toga je zatvorio obrt i prije pet mjeseci registrirao se kao poduzece jer se u tom slucaju osobna imovina ne dotice.

"Kada si u problemima, proglasiš stecaj i nikome ništa ne platiš. To se valjda može samo kod nas", kaže. Zbog nekih spornih putnih naloga iz 90-ih godina još danas ima takozvanu predbilježbu na nekretninama. Danas ni ne zna kolika su mu potraživanja, ali lani, kada je imao oko deset milijuna nenaplacenih poslova, Porezna uprava blokirala ga je na iznos od milijun kuna. Nije mogao radnicima isplatiti place, koje inace nikada ne kasne.

"Sve zaradeno uvijek sam ulagao u posao, ali danas, nakon svega, izgubio sam volju i sve cu prodati. Za mjesec dana otpustit cu još desetak ljudi, a do kraja svibnja sve. Prijavit cu se na Zavod za zapošljavanje i pozvati župana Jakovcica da dode sa mnom u pucku kuhinju. Ne samo da cu zatvoriti poduzece, nego cu i završiti u zatvoru", kaže.

Veli da je najbolji platiša Uljanik. Upravo za njih gradi celicne bokobrane za cetvrti jaružar. Nakon što završi ugovorene poslove sve ce prodati. "Kod nas se isplati jedino trgovina", zakljucuje Šuškic. (Jasna ORLIC, snimio Manuel ANGELINI)

Most ce u Valbandon kada ga plate
"Novi celicni most za lucicu Valbandon gotov je i bit ce isporucen kada ga narucitelj plati u cijelosti", veli Senad Šuškic. Zbog poteškoca u naplati potraživanja od svih narucitelja, Šuškic je puno oprezniji kod isporuke robe. Premda je MUP narucio posao od pazinske tvrtke Vladimir Gortan, odraduje ga zapravo bravarija Metalac iz Galižane. Oni su i demontirali stari, dotrajali most, koji je bio opasan za daljnje korištenje. Novi ce pored celicne konstrukcije imati bocne dijelove od materijala koji ne korodira, a nogostup ce biti drveni.


Podijeli: Facebook Twiter