Seminar za komercijalne sakupljače gljiva

Smrčak (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Smrčak (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Buzetsko Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem iz Zagreba krajem svibnja ili početkom lipnja organizirat će program osposobljavanja za komercijalne sakupljače gljiva.

Program se organizira u obliku jednodnevnog seminara odnosno radionice u suradnji sa stručnjacima mikolozima. Polaznici polažu pisani ispit i dobivaju uvjerenje i iskaznicu komercijalnog sakupljača gljiva.

Ovo je drugi put da se u Buzetu održava osposobljavanje gljivara, nakon što ga je 2011. godine organizirao Grad.

- Odlučili smo se na to jer se velik broj ljudi u ovom dijelu Istre bavi komercijalnim sakupljanjem gljiva, nadzemnih i podzemnih. Neki od njih su već položili ispit i dobili iskaznicu, ali još uvijek ima dosta onih koji to nisu učinili, pa im je ovo dobra prilika da ne moraju putovati u Zagreb, kaže ravnateljica Učilišta Mirjana Pavletić.

Program će se realizirati uspije li se okupiti najmanje 30 polaznika. Zainteresirani se trebaju prijaviti Učilištu najkasnije do 30. svibnja. Cijena programa je 450 kuna za nadzemne gljive i 900 kuna za podzemne gljive, odnosno tartufe. Za vlasnike, odnosno članove OPG-a s buzetskog područja iz gradskog će se proračuna pokriti 50 posto cijene osposobljavanja. Na ovaj se program mogu upisati i polaznici iz susjednih područja, drugih gradova i općina.

Komercijalno sakupljanje gljiva može obavljati samo osoba koja posjeduje iskaznicu komercijalnog sakupljača gljiva. Prije odlaska u državnu šumu u namjeri branja gljiva ili sakupljanja drugih šumskih proizvoda za osobne ili komercijalne potrebe treba otići i u nadležnu šumariju po dozvolu za sakupljanje. Za otkup i sakupljanje gljiva u svrhu prerade, trgovine i drugog prometa potrebno je prethodno pribaviti i dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter