Selo u Italiji proglasilo neovisnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijansko selo Filettino proglasilo je neovisnost u znak prosvjeda protiv najavljenih strogih mjera štednje talijanske vlade, javljaju mjesni mediji. "Kneževina Filettino", smještena 100 kilometara istocno od Rima, s 550 žitelja, uvela je i vlastitu valutu nazvanu fiorito.

Filletino se po planu talijanske vlade o rezanju troškova lokalne samouprave treba administrativno spojiti sa susjednim Trevijem.

Nacelnik Luca Sellari odmah je kao protumjeru proglasio neovisnost. Dao je otisnuti i novcanice fiorita sa svojom portretom na njihovoj pozadini. One se vec koriste u mjesnim prodavaonicama, a kupuju ih i turisti koji su poceli dolaziti u ovo inace nepoznato mjesto.

Mnoge male jedinice mjesne samuprave digle su svoj glas protiv najavljenog administrativnog spajanja s vecim gradovima, pa cak postoji mogucnost da premijer Silvio Berlusconi odustane od te odluke.

"Kneževina Filettino", koja je u meduvremenu izradila svoj grb i službenu internetsku stranicu, uživa u novostecenoj svjetskoj slavi, jer televizijske postaje sve do Rusije emitiraju priloge o domišljatom selu.

Na kraju krajeva, kaže nacelnik Sellari, Italija je u povijesti bila sastavljena od desetaka kneževina i vojvodstava, pa ako danas malešna republika San Marino može preživjeti, zašto ne bi i Filettino?


Podijeli: Facebook Twiter