Seljanski maškarani maraton sve popularniji

Maškare u Rovinjskom selu (D. ŠTIFANIĆ)
Maškare u Rovinjskom selu (D. ŠTIFANIĆ)

Kada je riječ o maškarama ili "petom dobu", mještani Rovinjskog Sela, najvećeg sela u Istri ne miruju. Osim, što im se pripisuje da imaju najdužu maškaranu tradiciju sa stažom od preko sto godina, valja istaknuti i da će sljedeće godine u svom kalendaru upisati okruglu 60. obljetnicu organiziranih maškara. Upravi odbor Seljanskih maškara na čelu s Emilom Radovanom ove se godine potrudio i umjesto tradicionalna dva dana, maškarano doba produžio i na minulu subotu.

Najmlađa Maša Labinjan

Po uzoru na lani, kada je prvi put organiziran maraton pod maskama, ove je godine pojačan. Maratonci iz čitave Istre, usprkos dan ranije olujnom i hladnom vremenu, odazvali su se pozivu i pod maskama istrčali stazu dugu 5,6 kilometara, koja, kako saznajemo od suca Triatlon saveza Istarske županije Dragana Radomirovića, usprkos šaljivim i smiješnim maskama trkača, nije bila lagana i za koju vrijede sva atletska pravila.

U maratonu je sudjelovalo 46 trkača, dvostruko više nego prošle godine. Najbrži u konkurenciji muškaraca bio je Ivan Stanić iz Triatlon kluba Abona extreme koji je stazu pretrčao u vremenu od 21:33, drugoplasirani je Marko Milanović (Atletski klub Medulin) s vremenom od 22:50, dok je trećeplasirani bio Selajnin Bojan Dodić (Rekreativo Rovinjsko Selo) s odličnim vremenom od 22:53.

U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Larisa Prenc (Tristlon klub Tar-Vabriga) s vremenom 28:06, pratila ju je Ana Benčić (Rekreativo Rovinjsko Selo) s vremenom 28:16, dok je trećepozicionirana bila Suzana Žužić (Baderna) koja je postigla vrijeme od 32:45. Kurioziteta radi spomenimo i da je maraton istrčalo sedam žena. Najmlađa natjecateljica bila je desetogodišnja Maša Labinjan (BBK Istra-Labin), a najiskusniji natjecatelj, rođen 1960. godine Ozren Rnjak (DSR Maraton-Uljanik).

Ples za djecu i odrasle

Osim zbog maratona, bilo je i drugih razloga za posjet Rovinjskom Selu. Najmlađi su došli na svoje Plesom pod maskama, koji se odvijao u Domu kulture i kojemu je prethodila atraktivna dječja povorka. U simpatičnoj se i višerednoj fili našlo svega - strašnih životinja ali i nježnih bubamara, pčelica i cvjetića. Bilo je tu i likova iz dječjih slikovnica - vila, kraljeva i princeza.

Prvi od triju maškaranih dana i noći u Rovinjskom Selu završio je Plesom pod maskama za odrasle i odličnom zabavom u društvu bendova Sunglasses i The Night Express. (N. ORLOVIĆ RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter