Seljake na putu za Zagreb zaustavila policija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Seljaci-prosvjednici s virovitickog podrucja odustali su od dolaska u Zagreb nakon što su poslije podne kod ?urdevca i Bjelovara zaustavljeni na policijskim blokadama, doznaje se od organizator prosvjeda u Viroviticko-podravskoj županiji Zvonka Pipica.

Seljaci su s 40-ak traktora nešto iza 11 sati krenuli prema Zagrebu, no nakon šest sati putovanja i dvaju zaustavljanja zbog policijske blokade odustali su od dolaska pred Ministarstvo poljoprivrede, okrenuli svoje traktore i krenuli nazad na punktove koje su od jutros blokirali u mjestima Lukac, Cabuna i Suhopolje.

"Policija nas ne pušta. Ocigledno su dobili zapovijed da nas pod svaku cijenu sprijece u dolasku u Zagreb i u ostvarivanju prava na mirni prosvjed", kazao je Pipic u telefonskom razgovoru za Hinu.

"Hrvatska se pretvara u policijsku državu. Ljudi su jako razocarani, no necemo odustati, vracamo se na naše polazne punktove, gdje nastavljamo borbu za naše ciljeve", kazao je Pipic nakon što im je, kako je rekao, interventna policija preprijecila put kod ?urdevca, a potom i kod Bjelovara.

Seljaci-prosvjednici s virovitickog podrucja željeli su doci pred Ministarstvo poljoprivrede jer potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Cobankovic nije došao na razgovore s njima. Iako su ranije najavljivali, seljaci s vinkovackog podrucja, okupljeni oko Sindikata hrvatskih seljaka, nisu danas krenuli za Zagreb da bi se pridružili protuvladinim prosvjedima.

Predsjednika Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac kazao je da su umjesto odlaska u Zagreb odlucili radije pojacati postojece prosvjedne punktove. Seljaci se vec deset dana nalaze s traktorima na južnoj vinkovackoj obilaznici kod Jarmine, koju povremeno u potpunosti blokiraju, a od jutros ponovno djelomicno blokiraju i državnu cestu Ilaca - Tovarnik.

Cobankovic je ranije danas izjavio da nece otici na sastanak sa seljacima prosvjednicima, koji prosvjeduju u organizaciji Sindikata hrvatskih seljaka, istaknuvši da za neka dodatna financijska potraživanja u proracunu nema prostora, a nema ni naznaka da bi se proracun mogao povecati.

Seljaci, medu ostalim, traže isplatu poticaja u cijelosti od 2.250 kuna po hektaru, da cijena plavog dizela ne prelazi 4 kune, da se prestane s blokadama racuna poljoprivrednika na kojima primaju poticaje te smanjenje cijene zakupa državne poljoprivredne zemlje za 50 posto.


Podijeli: Facebook Twiter