Seljacka buna u Slavoniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Širom Slavonije i u utorak su prosvjedovali brojni poljoprivrednici nezadovoljni najavom Vlade o smanjenju poticaja. Seljaci Požeštine traktorima su blokirali državnu cestu kod Ferovca onemogucavajuci prometovanje prema Osijeku, Slavonskome Brodu i Požegi. Oni su noc prije traktore postavili uz prometnicu te tako omogucili promet, no cestu su ponovno od 8 sati blokirali.

Od svojih zahtjeva - isplate poticaja za prošlu i 2008. - ne odustaju, a protive se i smanjivanju ovogodišnjeg poljoprivrednog proracuna za milijardu kuna. Razljutila ih je jucerašnja izjava ministra poljoprivrede Petra Cobankovica da u proracunu za njih nema novca i da ne postoji dug za 2008.

Blokada prometnice, najavljuje Dragutin Dukic, predsjednik koordinacije seljackih udruga Slavonije i Baranje, bit ce nastavljena do daljnjega, a kada im se, kaže Dukic, pridruže seljaci iz ostalih županija krenut ce zajedno put Zagreba.

- Ministar je iznio laž da ministarstvo hrvatskim seljacima nije ništa dužno. Na žalost, dug i dalje iznosi 205 milijuna kuna i mi od njega ne odustajemo, kaže Dukic.

Seljaci iz Vukovarsko-srijemske županije danas ce s najmanje 250 traktora tocno u podne blokirati promet duž jednog traka južne vinkovacke obilaznice, od izlaza iz Vinkovaca prema Jarmini. Tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Stanko Zdravcevic istice da ce i oni u prosvjede ako se njihovi zahtjevi ne riješe.

- Mi cekamo odgovor na naše zahtjeve koje smo uputili Ministarstvu poljoprivrede, a koji se odnose prije svega na to da se umanjeni iznos poticaja seljacima namiri u vaucerima za mineralno gnojivo da bi mogli u proljetnu sjetvu. Takoder, tražimo i isplatu 0,10 kuna po kilogramu za skladištenje pšenice do 31. prosinca 2009., što nam je bilo i obecano, te 205 milijuna kuna neisplacenih poticaja, kaže Zdravcevic.

Ravnateljstvo policije u utorak je upozorilo da se javni prosvjedi ne smiju održavati na autocestama i magistralnim cestama tako da ugrožavaju sigurnost prometa.


Podijeli: Facebook Twiter