Seljaci zaprijetili prosvjedom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stožer za obranu poljoprivrede, kojeg su, po prvi put posve ujedinjeno i složno, poljoprivrednici osnovali zbog najave iz Vlade da ce im se poticaje rezati za 900 milijuna kuna, jucer je i službeno premijeru Zoranu Milanovicu urucio zahtjev za hitnim sastankom.

Ne primi li ih premijer najkasnije do 8. veljace, najavljuju iz stožera, u cetvrtak, 9. veljace, u cijeloj ce Hrvatskoj krenuti prosvjedi poljoprivrednika, najavljuju. Traže poštivanje Zakona o državnoj potpori poljoprivredi, odnosno isplatu zajamcenih im poticaja, kao i isplatu zaostalih poticaja.

"Po prvi put, u ovome su svi poljoprivrednici ujedinjeni. Poticaji su nam vec ranije smanjeni za 15 posto, što je bio naš doprinos oporavljanju proracuna, a najava dodatnog rezanja za 30 posto nama je potpuno neprihvatljiva. Ogluši li se premijer na naš poziv na sastanak, 9. veljace u 12 sati krecu prosvjedi", najavljuje Darko Grivicic, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Na konstataciju kako ce se manja izravna placanja hrvatskim poljoprivrednicima ubuduce kompenzirati sredstvima za ruralni razvoj, Grivicic odgovara ilustrativno. To je, kaže, "kao da se uredskom službeniku placa smanji za 30 posto, ali mu se, za utjehu, kupi novo racunalo". Svima onima koji vec godinama tvrde kako su poljoprivredni poticaji socijalna mjera koja nije urodila plodom - povecanjem konkurentnosti hrvatske poljoprovrede - Grivicic odgovara kako se, po tom pitanju, obratiti treba uvoznim lobijima.

Nitko nema pravo seljacima rezati ni lipe poticaja, porucuje i Stanko Zdravcevic iz Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, napominjuci kako velike tvrtke, poput Agrokora i Žita, odnose najviše novca iz proracuna.

Hoce li ih premijer primiti do, ultimativno postavljenog, 8. veljace, na Markovu trgu danas nije bilo moguce doznati. Cinjenica je, medutim, da hrvatske poljoprivrednike, što se poticaja i ulaska u EU tice, ne cekaju lijepa vremena. Samo na racun starih, a neisplacenih poticaja, država im duguje 735 milijuna kuna, novac koji, kako je ranije govorio Petar Cobankovic, "nije problem, ali ga nema".

Samo je unatrag osam godina u poljoprivredu, kroz poticaje, utrošeno preko 20 milijardi kuna, no unatoc tome mi imamo samodostatnu proizvodnju svega osam poljoprivrednih proizvoda. Pogodovalo se, bez sumnje, uvoznim lobijima, no zbog, dosad, izdašnih poticaja, koji su se dobivali i za samo jedan hektar zemljišta, mnogi su ulazili u megalomanske projekte, kupovali preskupu opremu, mnogi poticano nisu ni proizveli, ili su proizvodili ono cega na tržištu ima i previše. (Bojana MRVOŠ PAVIC/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter