Seljaci traže da ih primi Milanović

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača danas su nešto iza 10 sati u zgradi Vlade predali i urudžbirali svoje zahtjeve te zatražili da ih premijer Zoran Milanović primi u iduća 24 sata.

Poljoprivednici su poslije predaje pisanih zahtjeva novinarima izjavili kako se nadaju da će se Milanović o njima u zadanom roku očitovati, u suprotnom će svoju bitku nastaviti pred Europskim parlamentom u Bruxellesu.

Također traže ostavku ministra poljoprivrede Tvrka Jakovine jer je, kako tvrde, prekršio članak 21. Zakona o državnim potporama. Predstavnici seljačkih gospodarstava tvrde da ih je isplaćivao netransparentno, budući da je nekima, uglavnom velikim proizvođačima, poticaje isplatio u iznosu od sto posto, nekima manje, a nekima ništa.

Zahtjevaju i višu otkupnu cijenu za sve poljoprivredne proizvode i hitnu isplatu 700 milijuna kuna neisplaćenih poticaja.

Najavili su da blokada prometnica, koja je u kontinentalnoj Hrvatskoj počela prije dva tjedna, ostaje do sutra kada će na sastanku koordinacije u Novoj Gradiški odlučiti o daljnjim akcijama.

U izaslanstvu udruga poljoprivrednika bili su predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac, te predstavnici seljaka iz Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije Nikola Pajek i Nikola Babić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter