Seljaci skreću ulijevo, laburisti napuštaju SDP?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije važne parlamentarne stranke, Hrvatski laburisti i Hrvatska seljačka stranka, promijenile su stranačka vodstva. Na čelu Hrvatskih laburista dosadašnju predsjednicu Nansi Tireli zamijenio je Tomislav Končevski, novopečeni saborski zastupnik i profesionalni vatrogasac, dok je Branka Hrga u HSS-u zamijenio Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora i profesor zemljopisa. Izbor novih političkih imena, koje nacionalna javnost još nije dospjela upoznati, otvara i nova pitanja o budućnosti tih stranaka te mogućim preslagivanjima u hrvatskoj političkoj areni.

Politički profili

Novi predsjednik laburista Končevski svojim je prvim nastupima u javnosti, naime, pokazao kako se žele "odmaknuti" od SDP-a, iako su mandate u Hrvatskom saboru dobili upravo na koalicijskog listi Hrvatske raste. S druge strane, predsjednik HSS-a Beljak kaže da će poštovati ugovor s HDZ-om po kojem je njegova stranka članica Domoljubne koalicije. HSS u Saboru danas ima dva mandata – jedan je izvorni i osvojio ga je Branko Hrg, dok je drugi zamjenski te dobiven od HDZ-a nakon mnogo natezanja poslije izbora.

- Te stranke nisu tako važne da bi njihovo prestrojavanje u drugi politički blok promijenilo odnos snaga na Markovu trgu, komentira politički analitičar Žarko Puhovski. - Oba nova predsjednika dala su do znanja da nisu zadovoljni s postojećim koalicijama, što znači da imaju određenu izlaznu strategiju iz njih. Kroz određeni period moguće je da HSS ode ulijevo, dok laburisti neće mijenjati svoju lijevu politiku, ali je moguće da promijene image, smatra Puhovski.

Za novo pozicioniranje tih dvaju političkih stranaka, koje danas pripadaju desnom (HSS) i lijevom centru (HL), važno je pogledati političke profile njihovih novih čelnika. To se posebice odnosi na seljačku stranku, čiji predsjednik Krešo Beljak u drugom mandatu u koaliciji sa SDP-om ima većinu u gradu Samoboru. Analitičari napominju daje će oba nova stranačka predsjednika, Končevski i Beljak, emancipirati svoje stranke od velikih partnera koji su im tijekom koalicijske suradnje uzeli birače i velik dio političkog prostora.

- SDP je uzeo dio biračkog tijela laburista, dok je HDZ naveliko ušao među HSS-ove birače," kaže politolog Davor Gjenero. To potvrđuju i izborni rezultati s prošlih izbora za Hrvatski sabor, u kojem su laburisti pali sa šest na tri mandata, dok je HSS zadržao jedan mandat, uz jedan dobiven nakon izbora.

- Na prvi pogled, bivša predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli bolje je trgovala. Ali, previše se odmakla od osnivača stranka Dragutina Lesara i njegove politike te je zato izgubila čelnu poziciju u stranci. Predsjednik HSS-a Hrg kažnjen je zbog neuspješne trgovine," objašnjava Žarko Puhovski. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter