Seljaci prosvjeduju blokadom prometnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotinjak predstavnika seljačkih udruga iz 13 županija odlučilo je u nedjelju na trosatnom sastanku u Novom Čemincu u Baranji da u ponedjeljak kreću u prosvjede blokadom prometnica zbog nagomilanih problema u hrvatskom agraru.

Seljačke udruge traže isplatu poticaja, a njihovi zahtjevi odnose se i na prijedlog zakona o poljoprivrednom državnom zemljištu i legalizaciju poljoprivrednih objekata.

Prosvjed su najavili i za utorak pred Hrvatskim saborom, kada će tražiti razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom financija Slavkom Linićem.

Posebno smo ogorčeni što nam nije isplaćeno obećanih 50 posto poticaja do 31. siječnja i što su poljoprivredni proizvođači dovedeni u stanje "potpunog kolapsa", nakon čega može doći do "totalne propasti" hrvatskog seljaka i sela ako se nešto ne promijeni na razini državne politike, rekao je predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić.

Izrazio je nezadovoljstvo što na današnji sastanak u Baranji nije došao ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ocijenivši da je njegovo mjesto tamo gdje se govori o problemima hrvatskog agrara. "To što na sastanku nije bio nitko iz nadležnog ministarstva također dovoljno govori", rekao je.

Predsjednik udruge "Baranjska brazda" Petar Pranjić ustvrdio je da zakon o poljoprivrednom državnom zemljištu ne može proći u predloženoj varijanti jer bi to značilo da će zaista nestati hrvatski agrar. "I slijepcu je jasno da taj zakon pogoduje isključivo velikima, a to nećemo dozvoliti" rekao je Pranjić.

Prosvjedi seljaka iz 13 županija zakazani su sutra za 11 sati. Prema najavama organizatora riječ je o totalnoj blokadi prometnica traktorima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter