Seljaci prijete blokadom silosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo tisucu seljaka iz brojnih seljackih udruga priklonjenih Antunu Laslu i njegovoj Zajednici seljackih udruga Slavonije i Baranje, došlo je traktorima na skup pokraj Širokog Polja, kojem je prisustvovao i ministar poljoprivrede Petar Cobankovic. Seljake i njihove zahtjeve došao je podržati i župan osjecko-baranjski Vladimir Šišljagic te dakovacki gradonacelnik i saborski zastupnik SDP-a Zoran Vinkovic. Nakon dvosatnog izvikivanja poruka nezadovoljstva upucenih uglavnom otkupljivacima zbog, kako su po tko zna koji put ponovili, sramotno niske otkupne cijene pšenice, u ime svih udruga Marija Komesarovic iz Zajednice seljaka iznijela je njihove zahtjeve.

- Tražimo jedinstvenu otkupnu cijenu pšenice od 1,1 kune, a za uljanu repicu od 2,15 kuna. Tražimo da se u utorak u Ministarstvu poljoprivrede održi sastanak s predstavnicima udruga koje su organizirale ovaj skup, otkupljivacima, premijerkom Jadrankom Kosor te Polancecom i Cobankovicem. Ako se do utorka ne održi sastanak ili ne postigne dogovor, u srijedu cemo blokirati silose i tražiti kontrolu nad svima njima, rekla je Komesarovic.

Ministar Cobankovic je okupljenima rekao da ce država, uz dosadašnje obecanje da ce na poticaje od 2.250 kuna dodati još 750 kuna ili 15 lipa po kilogramu pšenice, podmiriti i troškove za skladištenje pšenice.

- Na taj nacin želimo seljacima omoguciti odmak da ne budu prisiljeni odmah prodavati. Nažalost, cijena je pšenice pala na svjetskim burzama, no smatramo da treba sacekati da ona ponovo pocne rasti. Stoga ce država snositi troškove skladištenja pšenice da bi je seljak mogao prodati za dva, tri ili više mjeseci, kada ostvari vecu tržnu cijenu, rekao je Cobankovic.


Podijeli: Facebook Twiter