Seljaci ostvarili obećanje o jačanju blokade cesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon jučerašnjih propalih pregovora između predstavnika poljoprivrednika i ministara poljoprivrede i financija, seljaci su danas pojačali prosvjede pa su u gotovo svim kontinentalnim županijama prometnice blokirane.

Po podacima osječko-baranjske policije, u toj su županiji zbog prosvjeda seljaka blokirane cesta D7 u baranjskom mjestu Čeminac, cesta D34 kod mjesta Gat te đakovačka i valpovačka obilaznica, a promet se preusmjeruje okolnim pravcima.

Na prosvjednom mjestu na đakovačkoj zaobilaznici, kod raskrižja s cestom Đakovo - Našice, u znak nezadovoljstva neuspjehom pregovora predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo demonstrativno je konjima, zapregom i starim plugom iz 1967. zaorao nekoliko brazdi na obližnjem polju.

"Nakon jučerašnjih neuspješnih pregovora s ministrima i njihovog nerazumijevanja za seljaka i poljoprivredu jedino se možemo vratiti unazad, u vrijeme ručnog oranja starim plugom. Zadnji put ovim plugom orao sam još 1967. i tada nisam mislio da će mi više za rad na zemlji trebati oruđe iz prošlog stoljeća", izjavio je Laslo.

Seljaci traže hitan sastanak s predsjednikom Ivom Josipovićem i predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem.

Laslo je rekao da seljaci nastavljaju s prosvjednim blokadama cesta, a ako ih premijer Milanović ne primi, spremni su na totalne blokade prometnica.

U izjavi Hini Laslo je rekao da seljaci i dalje traže razgovor s Milanovićem, ali mu nije poznato je li iz Vlade stigao odgovor na zahtjev prosvjednika za sastanak s premijerom.

Na upit koliko su spremni čekati premijerov odgovor Laslo je kazao da to ne može točno reći, ali sigurno ne dugo. "Ako to ne bude ubrzo, idemo u daljnje akcije", poručio je Laslo.

"Mi nismo građani drugoga reda nego ravnopravni s ostalima, samo tražimo ono što nam po zakonu pripada. Neka nam osiguraju realne, proizvođačke cijene naših proizvoda pa nećemo trebati poticaje", poručio je Laslo.

Dodao je da u ovom trenutku prosvjeduju seljaci iz gotovo svih županija u unutrašnjosti, osim Zagrebačke i Varaždinske.

Poljoprivrednici okupljeni oko stožera seljačkih udruga u Brodsko-posavskoj županiji sedmi dan promet blokiraju na četiri mjesta: županijskoj cesti Gundinci - Sikirevci, izlazu s autoceste u Velikoj Kopanici, izlazu s autoceste u Lužanima te državnoj cesti u Rešetarima.

Prosvjedna mjesta oformljena su u Čajkovcima uz županijsku cestu Slavonski Brod - Vrpolje te u Novoj Varoši uz državnu cestu koja povezuje autocestu i granični prijelaz Stara Gradiška.

Kata Nujić, glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske, izvijestila je da prosvjedi u toj županiji teku bez incidenata.

I na području Vukovarsko-srijemske županije prosvjedi nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača, okupljenih oko Sindikata hrvatskih seljaka (SHS), nastavljaju se šesti dan.

Po riječima predsjednika SHS-a Tomislava Pokrovca, u toj županiji prosvjeduje oko 300 poljoprivrednika s otprilike isto toliko traktora. I dalje je kod Županje u potpunostima traktorima blokiran prilazak graničnom prijelazu Županja državnom cestom D55, dok su na ostalim prosvjednim punktovima, od sinoć, prosvjednici s traktorima izašli na jedan trak prometnica.

"Ustrajat ćemo i dalje na prosvjedima, ne odustajemo dok god ne postignemo dogovor s Ministarstvom poljoprivrede ili Vladom oko rješavanja problema koji nas tište", izjavio je Pokrovac. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter