Seljaci nemaju novca za odlazak traktorima u Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo izjavio je večeras kako nakon isteka ultimatuma premijeru Zoranu Milanoviću da se do 18 sati očituje od zahtjevu seljačkih udruga za sastankom - nema dojava da su se slavonski seljaci-prosvjednici uputili traktorima prema Zagrebu.

U izjavi Hini Laslo je kazao da mu se za sada nitko nije javio s informacijom o odlasku traktora prema Zagrebu, a s obzirom na financijsku situaciju, u kojoj se seljaci nalaze, i činjenicu da bi takav put bio veliki trošak, nema velikih mogućnosti za značajniji odlazak seljaka s ovoga područja prema Zagrebu, dodao je.

Ocijenio je kako bi takav prosvjed eventualno mogli organizirati poljoprivrednci s područja koja su bliže Zagrebu, poput onih iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke ili Zagrebačke županije.

Laslo je izvijestio i da se dio seljaka s traktorima već povukao s đakovačke obilaznice, a desetak traktora se nalazi uz prometnicu.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje smatra kako se među seljake-prosvjednike uvukla nervoza, pa i strah zbog najavljenih kazni za blokadu prometnica, zbog čega se jedan dio traktora već povukao s prosvjednih punktova.

Na upit hoće li se prosvjedi nezadovoljnih seljaka nastaviti, Laslo je kazao kako je to "stvar dogovora" te kako drži da bi trebali potrajati do ponedjeljka. No, dodao je da poljoprivrednike čekaju poslovi na njihovim obiteljskim gospodarstvima, pa treba vidjeti kako će tko postupiti.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mato Brlošić kazao je Hini kako od premijera Milanovića nisu dobili nikakav odgovor glede zahtjeve seljaka za sastankom, iako su mu i danas uputili zamolbu, što drži nekorektnim.

Brlošić smatra da ako o nekome treba govoriti negativno, to su oni koji nisu došli podržati prosvjede, već su se povukli i šutjeli.

Prema podatcima osječko-baranjske Policijske uprave u ovoj su županiji blokirane cesta D7, kod baranjskog mjesta Čeminca te cesta D515 Bračevci-Potnjani.

U PU napominju kako, za sada, nemaju dojava o kretanju traktora prema Zagrebu.

Pokrovac: Vukovarsko-srijemski seljaci ne misle odustati od prosvjeda

Nezadovoljni vukovarsko-srijemski poljoprivrednici okupljeni oko Sindikata hrvatskih seljaka (SHS), koji prosvjeduju već jedanaesti dan, ne misle odustati od prosvjeda unatoč odustajanja od odlaska u Zagreb, potvrdio je večeras predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac.

"Razočarani smo ponašanjem premijera Zorana Milanovića i njegovih ministara. Međutim, od prosvjeda odustati nećemo", izjavio je Pokrovac. Najavio je da bi se sutra trebao održati sastanak stožera seljačkih udruga uključenih u prosvjede, na kojem će se donijeti odluka o daljnjim potezima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter