Seljaci nastavljaju blokade, ali ne idu za Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Seljaci nastavljaju prosvjede i blokadu prometnica, odlučili su danas predstavnici udruga poljoprivrednika u Pavlovcu kod Kutine, gdje su popodne završili izvanredni sastanak, a zakjučili su i da neće ići traktorima prema Zagrebu, kako je bilo najavljeno.

U izjavama za Hrvatski radio, predstavnici nezadovoljnih seljaka isticali su da je nastavak blokada državnih prometnica do daljnjega bio jednoglasan zaključak sastanka. Nakon što je baranjske seljake s 50-tak traktora iza podneva pred Osijekom zaustavila policija na njihovoj prosvjednoj vožnji prema Zagrebu, vođe poljoprivrednika odlučili su da odustaju od puta za Zagreb.

Zvonko Pipić, predsjednik Udruge seljaka Virovitičko-podravske županije je na konferenciji za novinare najavio da će sutra do 10 sati premijeru Zoranu Milanoviću u pismenom obliku dostaviti zahtjeve seljaka. Naglasio je da su ispred njih dvije pravne bitke, jedna u Hrvatskoj, a druga u Bruxellesu, kojemu će se obratiti za pomoć, odnosno uputiti žalbu za koju su danas počeli prikupljati 2000 potpisa.

"Naši ljudi koji su krenuli put Zagreba su spriječeni od strane policije i upravo smo mi ovdje iz tog razloga rekli da nam ne vrijedi ići do Zagreba na taj način. Odlučili smo se za ovu pravnu bitku, to nam je možda i najbolji put, i najpravedniji. Pravda je spora, ali je dostižna i pravedna", poručio je Pipić. Ponovio je zahtjeve seljaka koji traže da im se u cijelosti isplate poticaji za prošlu godinu, a ne umanjeni za 37 posto kako je učinjeno.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac sramotnim je ocijenio to što je policija zaustavila seljake na putu prema Zagrebu, ističući da to nije u skladu s demokratskim načelima. Napomenuo je da seljaci u Francuskoj prosvjeduju zbog 3 posto neisplaćenih poticaja, a da ih u prosvjedima ne sprječava policija.

Očitovanje premijera Milanovića seljaci očekuju do utorka do 10 sati, kada bi trebala biti održana konferencija za novinare o daljnjim mjerama koje će poduzeti.

Josipović želi razgovarati

Predsjednik Republike Ivo Josipović najavio je danas da će se naći sa seljacima-prosvjednicima, jer, kako je naglasio, treba promovirati dijalog i vidjeti da li se, ako nema novaca, na neke druge načine može učiniti situacija lakša i povoljnija za seljake.

"Seljaci naravno imaju svoja očekivanja koja po onome što Vlada kaže ne mogu biti zadovoljena u financijskom smislu. Ja ću se isto s njima naći, mislim da s ljudima treba razgovarati. Treba vidjeti može li se na neke druge načine, ako već nema novca učiniti situacija lakša i povoljnija za seljake", izjavio je novinarima predsjednik Josipović, koji je danas u Barbanu nazočio Trci na prstenac.

"A kada je riječ o prosvjedima", dodao je Josipović, "oni su naravno legitimno pravo, s tim da se treba čuvati javni red i mir i ne smije se štetiti trećim osobama u njihovom svakodnevnom životu''.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter