Seljaci: Jednodnevni prosvjed upozorenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciju Udruge "Baranjska brazda" danas su na baranjskoj obilaznici na prosvjed upozorenja izašli seljaci sa stotinjak traktora nezadovoljni stanjem u agraru, posebice prijedlogom Zakona o poljoprivrednom zemljištu za koji kažu da pogoduje velikim proizvođačima na štetu srednjih i malih poljoprivrednika, a traže da ih hitno primi premijer Zoran Milanović.

Seljaci traže i da im se kaže datum kada će im biti isplaćeni poticaji, ističući da bez njih nema proljetne sjetve koja je na vratima. S porukom da je "pet do 12" za rješavanje gorućih problema u agraru, prosvjednici su se okupili na samom ulazu u Baranju, na baranjskoj obilaznici, oko kilometar od dravskog mosta s baranjske strane, a predsjednik Udruge "Baranjska brazda" Petar Pranjić rekao je da je riječ o jednodnevnom prosvjedu upozorenja Vladi, ministrima poljoprivrede i financija Jakovini i Liniću.

"Budući da se radi o magistralnoj cesti nismo je blokirali jer ne želimo dodatno stvarati probleme građanima koji to zaista nisu zaslužili", rekao je Pranjić. Cilj nam je da nas konačno ozbiljno shvate, posebice uoči drugog saborskog čitanja prijedloga Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu te da ga nikako ne usvoje kako je predložen, rekao je, te naglasio da traže da ih hitno primi premijer Milanović i odgovorni u Vladi za rješavanje agrarne politike.

"Izjava da seljaci prvo moraju podmiriti svoje porezne dugove pa da će onda biti isplaćeni poticaji je neozbiljna, jer svatko zna da seljak prvo mora dobiti novac da bi se riješio dugova ili otići u ovršni postupak banaka koje nemaju milosti. Seljaci ne bježe od svojih obveza, ali tražimo pomoć, a vezano za poticaje jasno je da su oni potrebni kao kruh jer bez njih nema proljetne sjetve koja je na vratima, rekao je Pranjić. Najavio je da će se svakodnevno u po jednoj od slavonskih županija organizirati prosvjedi upozorenja.

Pranjić je rekao da sutra prosvjedi kreću u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u srijedu u Virovitičko-podravskoj, u četvrtak u Križevačko-koprivničkoj, i tako redom.

Prosvjed upozorenja baranjskih seljaka prekinut je u 16 sati. (Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter