Seljaci danas u masovnim prosvjedima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Seljaci ce danas, unatoc velikoj hladnoci i snijegu, u masovne prosvjede. Tocno u podne traktorima i poljomehanizacijom izici ce na sve važne pravce, a na mjestu dogadaja odlucit ce hoce li to biti prosvjed upozorenja od nekoliko sati ili prosvjed do ispunjenja zahtjeva.

Nakon snježnog nevremena i izvanrednog stanja u južnoj Dalmaciji i njezinu zaledu, prvi veliki prosvjedi nakon parlamentarnih izbora nova su, gorka pilula vladi Zorana Milanovica koju se proziva da nije znala pravovaljano i pravovremeno reagirati na nepogode na jugu zemlje. Da ce "pokazati zube" hladnoci i snijegu te krenuti na ceste seljacke udruge odlucile su jucer na sastanku u Novoj Gradiški. Seljaci su odustali od varijante da autobusima krenu u Zagreb i prosvjeduju na Markovom trgu.

- Zahtjev s novogradiškog sastanka jest da se do kraja veljace isplati omotnica, "teška" 2,8 milijardi kuna direktnih placanja, kao i da nova vlada odustane od najavljenog enormnog proracunskog reza za poljoprivredu koji se dosad "popeo" na 1,04 milijarde kuna, izjavio je nakon sastanka predsjednik Brazde Matija Brlošic. Predsjednik ZUSSB-a Antun Laslo kaže da prosvjede podržava 99 posto seljackih udruga.

"Na sastanku su bili i clanovi koordinacije Dragutina Dukica iako je on protiv prosvjeda", ilustrirao je trenutnu "klimu" na seljackoj sceni Brlošic.

Nositelj nagomilanog seljackog nezadovoljstva zbog neisplate poticaja, grijeha stare, i rezova za poljoprivredu, grijeha nove Vlade, Stožer za obranu poljoprivrede, izjavio je jucer njegov predsjednik Stjepan Kunovec, prosvjede organizira u svim županijama kontinentalne RH - od Medimurske do Vukovarsko-srijemske.

"Izlazimo unatoc hladnoci i snijegu jer je besparica u koju smo dovedeni jaca. Ne idemo mi danas na ceste iz obijesti nego iz muke! Ako dosad nije našao vremena sastati se s nama, onda ce valjda prosvjedi premijeru Milanovicu poslati poruku koliko je poljoprivreda važna grana, a u kojim smo problemima mi, njeni nositelji", porucio je Kunovec. (S. ŽUPAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter